Експериментално устройство превръща мислите в текст

контакти

Експериментално устройство може да превърне мислите на човек в текст, който се изписва на екран. Става въпрос за парализиран човек, с 95% парализа, който си представя, че изписва думите на хартия и те се появяват на екрана пред него.

Технологията, наречена BrainGate декодира мозъчните сигнали и ги превръща в свързан текст. Това е една от последните и доста напредничави модификации на мозъчно-компютърен интерфейс.

„Човекът с 95% парализа си представял, че пише, а електродите прикрепени към мозъка му, трансформирали с помощта на алгоритми сигналите в ръкописен текст.

Писането на ръка се оказва умение, чиято активност лесно се регистрира в мозъка и той „се задвижва“ за всяка отделна буква, а един чувствителен алгоритъм относително лесно може да улови и възпроизведе.

Изненадващото е, че той може да изпише около 90 символа в минута (около 18 думи), обяснява Никола Кереков пред БНР.

Именно ръкописното изписване се оказва решаващо, в предишен вариант на BrainGate пациент е бил каран да натиска с въображаем курсор клавиши по клавиатура – но този вариант се е оказал по-бавен и назадничав.“

Пациентът е бил парализиран от 2007 г. и поне оттогава не е писал на ръка, но се оказва, че моторните дейности, усвоени в детството си, се запазват дълги години, подобно на карането на колело.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук