Мозайка открита при проучването на най-голямата сграда в комплекса край Извора на нимфите и Афродита

Д-р Кацарова показва разкритата мозайка

В региона находката е едва втора от римската епоха, след мозайката във Вила Армира

Приключиха проучванията на най-голямата сграда в комплекса около Извора на нимфите и Афродита, край димитровградското село Каснаково, започнали още през 2014 година със средства на Министерството на културата и община Димитровград. Останките ще бъдат консервирани и съхранени, а проучванията на друга част от пространството пред Нимфеума продължават следващия сезон.

За сградата се знае отдавна – още от първите проучвания на доц. Иван Венедиков, обясни водещата проучването гл. асистент, д-р Весела Кацарова от Националния археологически институт с музей /НАИМ/ при Българската академия на науките. – През 70-те години на миналия век археолози от Историческия музей в Хасково са правили частични разкопки, но от тях документация не е останала. След няколко успешни археологически сезона можем да кажем, че сграда е обитавана в периода II – IV век, а северните и западните й помещения са били с функции на баня. Две от тях имат хипокаустна инсталация /отопление на пода с циркулиращ под него топъл въздух/ водопроводи и канали за отвеждане на водата. Най-северното помещение е басейн. Южно от него в едно от по-малките помещения е открита подова мозайка, за съжаление пострадала и поправяна. Все пак находката се определя като голям успех за екипа, тъй като в хасковския регион това е едва втори обект от римската епоха в който са запазени мозайки. Другият е известната Вила Армира край Ивайловград.

Макар повредена и поправяна още в древността, разкритата мозайка се определя като успех от екипа

От наблюденията, материалите и артефактите, намерени в сградата, предположенията са, че се е появила малко по-късно в сравнение с останалите от комплекса. За тях се знаем, че са строени в края на II или началото на III век. Тази с мозайката е след средата на III век, т. е. след като комплексът преживява разрушаване от готите, през 250 година.

План на проучената част от голямата сграда

Сградата, според д-р Кацарова, е била разположена на много голяма площ. Проучванията дотук показват, че тя вероятно е над 2700 кв. м. След западната – банска част, проучвана този сезон, предстои, в следващия, проучване и на източната за която се предполага, че е била жилищна.

Но, все пак, разкритото дотук никак не е малко и дава отговор на много въпроси, категорична е д-р Кацарова.

За обекта е известно, че възниква в края на втори и началото на трети век. Тогава е изграден Нимфеума със средства на семейството Тит Флавий и Клавдия Монтана. По същото време е създадена постройката на източната тераса. Малко по-късно – 50 – 60 години се появява сградата с баня, проучвана сега. Комплексът приключва съществуването си в началото на IV век, около 317 година, когато избухва първата гражданската война между императорите Константин и Лициний, и край днешния Симеоновград се води сериозно сражение. Близостта на бойните действия и съпровождащите ги тежки житейски моменти, вероятно е принудила хората да напуснат това място. Малко по-късно, в средата на 4 век, обаче се заселват нови обитатели, които ползват изоставената сграда и на проучваната в момента голяма сграда. Живели са във вкопани жилища и не са били богати, занимавали са се със земеделие, за което говорят намерени артефакти, синтезира историята Весела Кацарова.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук