No racism! На Острова имаш шанс, независимо от етноса. Защо в България не е така?

Съединението не трябва да е само на думи, казва сънародник от Северна Ирландия

контакти

Във Великобритания, ако го можеш и показваш добри резултати, имаш шанс да се издигаш в професията, независимо от етноса ти. В България има разделение, което ограничава развитието, споделя живеещият със семейството си в Северна Ирландия сънародник Митко Митков.

Няколко пъти през годините Митко е коментирал за изданието ни погледа си за различни теми. Сега се спира на расизма. Той няма проблеми да подчертава, че е ром или иначе казано – циганин, което за него е, по-скоро – формалност, защото други неща трябва да бъдат важни. Преди той живееше в Нютаунхамилтън. От известно време е в Даунпатрик, за да е по-близо до работното си място – фабрика, произвеждаща наденица с бекон.

Във фабриката…

Със свекъра ми Кънчо Кънчев станахме началници във Finnebrouge – една от най-елитните фабрики в Северна Ирландия. В нея работят хора от различни страни – поляци, литовци, латвийци, нигерийци, англичани, румънци, българи… Дойдоха и 70 студенти на стаж – ирландци и англичани, на които ние – циганите от България, сме им началници. В това няма нищо чудно, защото на Острова няма деление по етнос, а за расизъм не може и дума да става, подчертава Митков.

Мимоходом, той коментира една от водещите теми в българската действителност – предложението да има министър без портфейл по ромските въпроси. Споделя, че според него, идеята е добра, но зависи как ще се изпълни със съдържание, ако се реализира.

Митко Митков

Имаме завършено средно образование, но въпреки това, в България трудно ще пробием, защото сме „различни“. Във Великобритания не ги интересува това, а как се справяш. Ние сме доказателство, че е така. Точно затова в България, докато не го осъзнаем, няма да тръгнем нагоре, споделя сънародникът ни.

Защо обаче не можем да го постигнем?, пита се той. На първо място, защото всички действат еднотипно, нямат характер, култура и лично мнение. Някои забравят, че всички сме хора, независимо дали сме българи, цигани, гърци, турци или каквито и да било други. Казваме, че съединението прави силата… Това не само остава на думи, но мнозина предпочитат омразата и хейта. На Запад осъзнават, че не трябва да е така и затова прогресират икономически, социално…, във всички сфери. Правят го с взаимност и подкрепа, допълва българинът от Северна Ирландия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук