Близки и приятели се прощават с легендарния вратар Иван Деянов

В този час е поклонението пред легендарния за българския футбол вратар Иван Деянов, в Ритуалната зала на Централните софийски гробища. Той почина на 26 септември на 80 годишна възраст. До последно, въпреки болестта и трудния живот, стиска палци за любимия клуб „Локомотив” София и съжалява, че червено – черните нямат тим като този, в който игра през най-добрите му години.

Иван Деянов е роден на 16 декември 1937 година. Футболната си кариера започва в „Миньор” – Димитровград, където освен вратар е играл, понякога и като ляво крило. 

Иван Деянов като вратар на Локо Сф. в най-добрите му години. Снимка от сайта на клуба

През 1963 година преминава в „Локомотив” Сф., където играе до 1969 година. Страж е и на националния отбор, доминиран по това време от футболисти на железничарския тим. Признат е големият принос на Иван Деянов, считан за един от най-добрите вратари на „Локомотив” за спечелената от отбора шампионска титла през 1964 година.

След сбогуването с активния футбол Деянов е треньор в Детско-юношеската школа на Локо. С принос е за създаването и утвърждаването в мъжкия състав на футболисти като Бойчо Величков, Николай Донев, Стойчо Стоев, Георги Борисов, Явор Вълчинов, Борислав Манолков, Валери Божинов и много други.

Поклон пред паметта на големия български спортист!

На челната снимка – Иван Деянов като вратар на националния отбор на България, доминиран след 1963 година от футболисти на „Локомотив” СфПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук