EVN, ЧЕЗ И ЕНЕРГО ПРО ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ С ГОСПОДСТВАЩО ПОЛОЖЕНИЕ, ТВЪРДИ КЗК

Трите енергоразпределителни /ЕРП/ дружества EVN, ЧЕЗ и „Енерго-про“ злоупотребяват с господстващото положение на Дружествата, твърди Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/. То е във връзка с определяне и налагане на необосновано високи цени на достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение, с което се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията и се засягат интересите на потребителите.

Предмет на производството са условията, при които ЕРП-а предоставят права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху стълбовната ЕР мрежа ниско напрежение (НН) с цел изграждането на електронносъобщителни мрежи.

ЕР мрежа е собственост на ЕРП и се използва за осъществяване на основната им дейност – разпределение на еленергия. Отдаване под наем на части от нея е допълнителна дейност за ЕРП. Нещо повече, поддържането на ЕР мрежа е за сметка на приходите от основна дейност на ЕРП. Т.е. приходите от допълнителната дейност идват за сметка единствено на допълнителните разходи, които са пряко свързани с нея. Пазарният анализ установи, че не съществуват други способи, които са икономически целесъобразна алтернатива на стълбовната ЕР мрежа НН за изграждане на електронносъобщителни мрежи, поради което всяко ЕРП е предприятие с господстващо положение в границите на лицензионната си територия, посочват от КЗК. Повече за становището на Комисията – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук