EVN С ГРИЖА ЗА ЦАРСКИЯ ОРЕЛ

EVN стартира електронна страница на проекта „Живот за царския орел“ / Life for safe grid/. Неговата цел е да се намали смъртността при  царския орел (Aquila heliaca), причинявана от сблъсък с  електропроводи в най-важните обекти от мрежата „Натура 2000“. Сайтът е разработен от Електроразпределителното дружество, съвместно с Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Сред дейностите, които ще изпълни EVN, са: вкарване под земята на кабели на електропроводи с обща дължина 45 км на територията на общините Елхово и Тополовград; поставяне на изолирани кабели на теритрията на община Харманли с обща дължина 15 км; поставяне на изолации за защита на птици при общо 2740 стълба от мрежата.

Проектът е на обща стойност близо 4 млн. евро и e финансиран от програма LIFE+ на Европейската комисия, като дейностите ще се изпълнят за срок от 5 години. Той беше одобрен от ЕК през юли миналата година.

Царският орел е защитен вид, включен в Червената книга и в списъка на застрашените видове на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN). В България са регистрирани общо 25 двойки от защитената птица, обитаващи основно региона на Сакар планина и Западна Странджа, които са част от лицензионната територия на EVN България. Повече за инициативите по проекта вижте тук. Информацията в сайта ще бъде регулярно обновявана и допълвана.

olea-625-50 ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук