DW, „Политико“: НАТО ще прати десетки хиляди войници на източния фланг

Целта – помощ за съюзниците и да се попречи на Русия да разшири войната

контакти

В следващите месеци НАТО ще разположи на източния фланг десетки хиляди войници, които бързо да могат да окажат помощ на съюзниците, съобщава „Дойче веле“, по информация на „Политико“. Целта е така да се попречи на Русия да разшири войната.

По данни на „Политико“, в следващите месеци НАТО ще положи допълнителни усилия по разгръщането на войски и техника на източния фланг и ще разположи десетки хиляди военнослужащи, които в кратък срок да могат да окажат помощ на съюзническите държави. Целта на тази стъпка е да се попречи на Русия да разшири войната отвъд пределите на Украйна, отбелязва изданието.

По преценки на официални източници от Алианса, за това ще са нужни до 300 000 военнослужащи. Първият ешелон би могъл да се състои от 100 000 военни, които да са готови за акция в рамките на десет дни. В него могат да влязат военнослужещи от Полша, Норвегия, Латвия, Литва и Естония, казва бившият помощник на генералния секретар на НАТО по отбранителната политика Хорст-Хайнрих Браус. Вторият ешелон ще е предназначен за поддръжка на първия и за период от 10-30 дни трябва да е готов за изпращане в държави като Германия, уточнява „Политико“.

За да се реализира планът обаче Алиансът трябва да убеди отделните държави да предоставят различни елементи – от военнослужещи и структура за тяхното обучение до инфраструктура и скъпоструващо оръжие, екипировка и боеприпаси, пише изданието. Тъй като страните вече са обезпокоени от това, че не разполагат с достатъчно собствени запаси от боеприпаси, а Киев има остра нужда от продължаване на доставките на снаряди и оръжие от съюзниците, съществува рискът не всички държави от НАТО да могат да изпълнят обещанията си във връзка с новите планове на Алианса, отбелязва „Политико“.

Изданието посочва, че това предизвикателство може да се превърне в постоянен проблем за НАТО в контекста на продължаващата вече втора година война на Русия против Украйна. През пролетта държавите от Алианса ще представят обновени регионални планове за отбраната на НАТО.

Путин и Си Цзинпин обсъждат китайския мирен план за Украйна

Председателят на Китайската народна република Си Цзинпин пристигна на тридневно държавно посещение в Русия по покана на президента Владимир Путин. Очакванията са двамата лидери да обсъдят китайския мирен план за Украйна. Днес Путин и Си ще имат работен обяд, официалните преговори започват утре.

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че конфликтът между Русия и Украйна може да бъде решен, „ако всички се ръководят от концепцията за обща, всеобхватна, съвместна и устойчива сигурност и продължат диалога и консултациите по равноправен, разумен и прагматичен начин“, предаде, цитирана от БНР, Ройтерс. В коментар преди посещението си в Русия той каза, че Китай „винаги е заемал обективна и безпристрастна позиция и е полагал активни усилия за насърчаване на помирението и мирните преговори“.

Дмитрий Медведев, пък, заяви, че решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин ще има ужасни последици за международното право.

Междувременно, според САЩ, Русия и Китай подкопават международния ред и искат да пренапишат правилата. САЩ ще следят отблизо резултатите от срещата в Москва между китайския президент Си Дзинпин и държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, увери координаторът на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, информира, цитирана от bgonair.bg, FOX News.

И двете страни подкопават базирания на правила международен ред, който САЩ и много от нашите съюзници и партньори са изградили след края на Втората световна война“, подчерта Кърби. По думите му Москва и Пекин „биха искали да пренапишат правилата на играта в света“. Той добави, че се надява Си Дзинпин да поддържа отворени линиите за комуникация с американския президент Джо Байдън и че ще се опита да разбере украинската позиция чрез преговори с държавния глава на страната Володимир Зеленски.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук