DimitRock да се казва фестивал в Димитровград, предлагат норвежки рокаджии

DimitRock да се казва потенциалният следващ фестивал в Димитровград, предложиха рокаджии от норвежката група Technical Estate/Teknisk Etat /, от град Фауске. Част нея е димитровградчанинът Пламен Петров-Бомбето, китарист, живеещ в Норвегия повече от 15 години. В Общината те се срещнаха с кмета Иво Димов, след изявата им на площад „България“. Концертът бе открит с фолклор, след който дойде време за „жиците“.

Мисля, че направихте нещо уникално, защото твърд рок и фолклор си дадоха среща на една сцена. Използвам възможността да ви поканя догодина пак да гостувате. Основите за следващия концерт вече са поставени. Оттук нататък, може да направим нещо по-мащабно, да стане като рокфест в парк „Марица“. В Димитровград има много почитатели на рока, коментира Иво Димов.

Ще бъде много хубаво, ако стане, споделиха гостите от северната страна, заедно с Бомбето, който превеждаше думите им. Единственото притеснение, ако може да се нарече така, е голямата разлика в температурите, което ги кара да пият много вода в нашата страна през летния период.

Идеята да дойдат у нас музикантите от Teknisk Etat обсъждат близо 5 години. За първи път те са в България, която свързват предимно с черноморските курорти. Интересна им се струва природата, полята със слънчогледи и жито, например, както и архитектурата. С интерес слушат различните ритми на българския фолклор, обръщайки специално внимание на кавала и гайдата, каквито имат намерение задължително да си купят.

Впечатлени са още от бетонните сгради в Димитровград. При нас е съвсем различно, всичко е от дърво. Почти никъде няма високи сгради в северната част на страната. За първи път там ще се строи хотел, на 21 етажа и е голямо събитие, чува се при превода.

В разговора става дума за височината на сградата на Община Димитровград. От дълго време датира закачката между Димитровград и близкия град Хасково. Винаги сме коментирали, на шега, разбира се, че навремето са построили 14-етажната сграда в Димитровград, за да се вижда от Хасково и да ги дразним, сподели с усмивка кметът на Димитровград.

В България се усеща позитивното настроение на хората и гостоприемството. Някои смятат, че норвежците са „студени“, но не е така, в никакъв случай. Просто са малко резервирани в началото, докато разберат какъв човек си, сподели своите и техните думи Пламен Петров.

Бомбето допълни, че за повечето музиканти в Норвегия свиренето е хоби, което не означава, че основата не е на професионални начала. При нас музиката е предимно за удоволствие, не за изкарване на прехрана, каза той.

В края на срещата Иво Димов връчи на групата символичен подарък – герба на Община Димитровград. Рокаджиите също бяха приготвили подобен дар, свързан със символа на Фауске. Накрая, пожеланието бе, освен да се състои рокфестът догодина, да гостува и кметът на норвежкото градче.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук