BG рапър, в Дания: Родината е красива и величествена, но не е достатъчно, за да живееш добре

Преследвайте мечтите си, казва Ангел Димитров – LsK

Нашата родина е красива и величествена, природата й е уникална, има безброй емблематични и стойностни места, които да посетиш, много места с останки от прадедите ни. Но всичко това не е достатъчно, за да живееш добре, казва сънародникът ни в Дания Ангел Димитров.

Той е роден в Димитровград, живял в Хисаря и Пловдив, от почти година се е установил и работи в северната страна с жена си Виолета. Да прави музика е основното му хоби. Наскоро писахме за него и песента в която възпява квартала си „Марийно“. В следващите редове прочетете и искрения разказ на Ангел, за това как се е стекъл животът му до момента.

Към Рапа ме подтикна агресивната обстановка

Здравейте, аз съм Ангел Димитров, с псевнодим LsK. Занимавам с музика, най-вече – БГ рап. В момента съм на 27 години. Роден съм в Димитровград, но от доста години не живея там. След като напуснах града, живях известно време при баба ми в Хисаря. След това се насочих към Пловдив. С музика се занимавам още от дете. Поначало, баща ми е китарист, поет и художник. И изкуството си ми е в кръвта. А точно към стила Рап ме подтикна агресивната обстановка, в която съм израснал. Знаете, тази музика предимно се прави от негри – за социални теми и проблеми, така душевно да бъдат пречиствани. Може би там намерих своята сила и светлина.

Първият ми запис беше на 12 години в Димитровград, на домашна обстановка, със заглавие „Парата“. За съжаление, изгубил съм записа с годините, понеже много съм пътувал и го няма качен в интернет пространството. Общо взето, имах 10-20 песни, които няма как да се чуят, понеже са направени отдавна и непрофесионално.

За първия си концерт с лични средства, наех „Планета Пайнер“

До 2012 година съм записвал на домашни начала, понеже съм нямал финансови възможности. Първият ми професионален запис е през 2012 година, отново в моя роден Димитровград. Песента е „Среднощен живот“, заедно с „Вяра, Надежда и Любов“, „Велики Богове“. И 3-те са записани в един ден. Могат да се намерят в интернет, но са без клипове. Същата година работих няколко месеца на морето, в Небесър. Там имах няколко участия, събрах парички и се върнах в моя роден град. Взех под наем за една вечер „Планета Пайнер клуб“ с един приятел и си направих първия концерт с лични средства.

Следващата 2013 година бе запомняща и вълнуваща, с участието ми във формата „X FACTOR“. Виновникът за това мое участие бе брат ми Венилин, тъй като той ме записа без мое знание. Стигнах допреди големите финали. 24 човека останаха след мен. Този формат ми помогна да завържа нови запознанства, научих нови неща. Най-позитивното бе, че успях да направя и дуети с други участници.

Друга много повратна точка в музикалният ми път бе 2016 година, когато бях поканен да представя България по един европроект в Румъния. Там представих две песни. Едната я има в интернет и се казва „Моя ли си“. Тя все още не е професионално записана и реализирана, качена е в няколко лайфа. По принцип съм доста общителен и в рамките на ден и половина успях да си извоювам правото на дует + балет, с 4 италианки. Представянето мина прекрасно. Малко повече от седмица бяхме в Крайова. След това участие се върнах в Пловдив, където вече живях.

Посланието в първия официален клип – не забравяй откъде си тръгнал

Първият официален клип направих през 2017 година. Песента е „Помня“. Нейното послание е хората да не забравят от къде са тръгнали и да помнят миналото си, каквото и да е било то, защото то гради бъдещето ни. Песента е записана в Димитровград при Димчо Делев. Изключително много съм му благодарен. Той ме научи на много неща. Покрай него започнах да правя микс и мастеринг. Естествено урезилих няколко проекта, докато почна да разбирам какво правя. Клипът е правен от Димчо Делев в моя квартал „Марийно“. Аранжиментът съм го правил аз. Снимането отне ден, от 05:00 сутринта до 23:00 вечерта, на няколко паузи. Песента е качена в Youtube и може да бъде видяна и чута.

След „Помня“, имах малък застой. Период, в който пишех доста, но нямах издадена песен. Един от реализираните проекти е песента „Назначаващо уволнение“, през 2018 година. Това е първият ми клип, в който сам започнах да правя видео монтажи. Естествено и с видео монтажите имах няколко проекта, в които си личи аматьорството, докато надграждах върху себе си нови умения.

2018 година беше една от най-добрите за мен. По времето на тази песен се запознах и с моята жена Виолета Маринова, вече – Димитрова. За много кратко време разбрахме, че сме един за друг и на седмия месец от нашата връзка се сгодихме. А година по късно – на 09.09.2019 година, сключихме брак и направихме скромна сватба. Тук е моментът да изкажа огромни благодарности към брат ми, защото 2018-2019-та благодарение на него имах техника в ръцете си, с помощта на която можех да си правя самостоятелно проектите. Тогава развих устрем да подготвям повече клипове, повече записи. Споменах за баща ми, брат ми също има няколко песни, но не е толкова вкопчен в тази сфера. Направих песен за жена ми – „Искам те“. Клипът й е базиран на кадри от сватбеният ни ден.

Тайничко мечтаехме да заминем за чужбина

Преди и след сватбата, живяхме в Пловдив, но усещахме, че това не е нашето място. Колкото и жалко и егоистично да ви прозвучи, тайничко мечтаехме да заминем за чужбина, без значение къде. Държавата нямаше значение, просто искахме да е където и да е, само да не е в България. Нашата родина е красива и величествена, природата й е уникална, има безброй емблематични и стойностни места, които да посетиш, много места с останки от прадедите ни. Но всичко това не е достатъчно, за да живееш добре.

За съжаление, светът е изпълнен все повече с напрежение, с омраза, със завист един към друг. Хората все гледат недоволно, вървят като зомбита, всеки забил в телефона си, гледат те намръщени, ако не те познават, няма да те поздравят, а дори и да те познават, може без видима причина да те подминат. Може би много хора мечтаят за големият град, но ние искахме спокойствие и щастие. Вярваме в това, че човек, за да е щастлив, не е важно мястото,  а хората, с които го споделя. Между мен и жена ми има много силна връзка и не мислим, че някой е способен да я разруши.

И така, бяхме споделили на една позната за нашето решение да заминем за чужбина. Тя от своя страна каза, че е работила в чужбина, в Дания, и че може да попита в нейната фирма. Това го обсъждахме около последните дни на 2019 г. И ето, че чудото се случи и 2020 г. определено ни донесе много късмет. Тази наша позната ни свърза с човека, който отговаря за набирането на хора и е мениджър в тази фирма, който се оказа също българин. Много отзивчив, разбран, търпелив. Обясни ни абсолютно всичко до най-малката подробност – за заминаване, документи, договори, заплати, работа, квартира. Каза ни всичко напълно реално. Много сме му благодарни както на него, така и на жена му. Разговаряхме с него в неделната вечер на 05.01.2020 г., когато ни каза, че ако имаме готовност, можем да заминем веднага. Той също си беше в България и каза, че се връща обратно към Дания на 11.01.2020 (събота). И ако сме готови, можем да пътуваме направо с него. Тъй като ни беше за първи път и за да ни е по-спокойно, взехме решение да заминем с него.

За няколко дни с жена ми напуснахме работните си места, събрахме багажа, изнесохме се от квартирата в Пловдив и заминахме. Беше тежка седмица, свързана от сутрин до вечер с ангажименти, но пък си заслужаваше.

В Дания всеки те поздравява и никой не те дели. В България е трагично

Пристигнахме в Дания на 12.01.2020 (неделя). На Следващият 13.01.2020 (понеделник) беше първият ни работен ден. Не ни трябваше много време, за да усетим, че определено това е нашето място за живот. Намерихме това, което търсихме, това за което мечтаехме. Спокойствие, чист въздух, щастие. Живеем на остров Фюн, близо до град Оденсе.

Работим в оранжерии за цветя и в същото време сме студенти в колеж. Това, което ще завършим живот и здраве, също е свързано и с това, което работим. Харесва ни тук и самото отношение на хората, на датчаните. За нас те са много приемливи, усмихнати, поздравяват те дори без да те познават. Много спортен народ, работлив. Когато дойдохме тук, ни направи голямо впечатление, че при разминаването с тях всеки те поздравява (Hi! ,Hej!), дори без да те познава. Не приемат поздрава за задължение към познат, приемат го като уважение. Никой не те дели, не гледат на теб по различен начин, смятат те за един от тях.

През 2017 година Дания заема първо място в доклад за най-щастливите хора. Ето това разделение не ни харесва за жалост в нашата държава. Стотици се оплакват от положението на България, което наистина е трагично в много области и много българи за съжаление бягат да спасяват животите си в другите държави. Но не държавата ни е виновна, а живеещите в нея, управляващите я. И това, че не сме единни, че всеки гледа само себе си и е щастлив, когато на другия му е зле. Когато се види различен човек в България, без значение по кой фактор е различен от другите, му се гледа с присмех. Естествено, че навсякъде има всичко, но със сигурност в Дания ни харесва повече. Имаме ли избор и възможност, бихме искали да се установим тук, защото не се лишаваме от нищо и пак успяваме да спестяваме. Може да прозвучи смешно на много хора, но ще дам този пример, защото за нас това е реалността. Един елементарен пример. В България никога не сме могли да си позволим да ядем всеки ден бадеми. Бадемите бяха лукс за нас. Тук можем да си ги позволим и въобще това не ни бърка. Щастлив съм от факта, че успях да си позволя лична професионална техника и за снимане, и за записване и то в домашна обстановка, само в рамките на 3 месеца, което в България лично за мен бе невъзможно!! Стандартът е висок, но като сравняваме цените с България, има дори по-евтини неща. Близо до нас, дори и в нашата фирма има доста българи, с които общуваме. С част от тях поддържаме и отношения извън работа. Благодарни сме им за приятелството, отношението и помощта.

Бъдете здрави, не слушайте никого и преследвайте мечтите и щастието си. Ако се налага – рискувайте, понякога рискът си заслужава. Ние рискувахме, заминахме на риск и сега сме много щастливи за това наше решение. Желаем на всички здрава, успешна, по-добра и изпълнена с любов и повече хубави моменти 2021 година!

Ето и някои от парчетата на Ангел Димитров – LsK, които може да гледате на посочените линкове: линк 1, линк 2, линк 3, линк 4, линк 5, линк 6, линк 7

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук