90 000 РАДИО СЪОБЩЕНИЯ ПРАЩАТ ЗЕМЛЯНИ КЪМ МАРС

контакти

90 000 радио съобщения ще бъдат излъчени от Земята към Марс днес. Така се отбелязва 50-а годишнина от началото на проучванията на Червената планета.

На тази дата през 1964 г. НАСА изстрелва космическия апарат “Маринър 4“, който седем месеца по-късно извършва историческа обиколка на Марс и изпраща първите снимки на планетата отблизо. Инициативата за отбелязването на годишнината с излъчване на радио съобщения, съдържащи визуални, аудио и текстови послания, е на компания за финансиране на космически изследвания.

Хората по целия свят бяха поканени да изпратят съобщение срещу символична такса от 5 щатски долара. Всички 90 хиляди послания ще бъдат излъчени в рамките на 15 минути, със скорост 1 милион бита в секунда. Средствата, събрани от инициативата, ще се използват за финансиране на научни проекти.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук