90% ОТ ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ПОРОИТЕ КЪЩИ СА ОТВОДНЕНИ

[quote]ОТМЕНЯТ УТРЕ БЕДСТВЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В ДИМИТРОВГРАД, ХАРМАНЛИ И СИМЕОНОВГРАД[/quote]

90% от засегнатите къщи от поройните дъждове на 5 и 6 септември вече са отводнени, обобщават от Областна администрация Хасково. В Калугерово, община Симеоновград, има 10 къщи, които не могат да бъдат отводнени, тъй като собствениците им не живеят там. От пожарната очакват собствениците да се свържат с тях, за да бъде извършено отводняването.

От справката за пораженията от наводнението в община Димитровград е видно, че наводнените обекти в общинския център са: 20 – в Меричлери, 21 в Странско, 70 –  Добрич, а в кварталите на Димитровград „Мариино“ и „Черноконево“ са съответно 40 и 32. Скъсани са дигите на река Марица при Райново /30 м/ и Брод /150 м/ и на река Мартинка, общо на 4 места. Скъсана е и язовирната стена на микроязовира в Странско. В Крепост има отнесени площи от строителството на магистралата. Най-много са наводнените площи в Голямо Асеново – 2500 дка и в кв. „Черноконево“ – 1500 дка.

В община Симеоновград е имало 35 наводнени къщи в Калугерово, Дряново и общинския център. 3 са скъсаните диги на река Съзлия и река Мусачевска. Наводнени са над 2100 дка площи. Днес комисии установяват нанесените щети и нарушенията на инфраструктурата на територията на общината.

В община Свиленград има 3 наводнени двора и 7 къщи. Справката на община Любимец сочи 100 наводнени къщи в Малко градище, а също и кметството, читалището и здравната служба на селото. Разрушена е дигата на река Селска. В Лозен е разрушен бетоновия брод на река Лозенска, наводнени са 20 къщи. Във Вълче поле и Любимец също има наводнени къщи. От община Харманли до този момент справка не е постъпила, тъй като екипите са заети да установят максимално бързо щетите от наводненията.

Бедственото положение, обявено от областния управител на област Хасково за общините Димитровград, Харманли и Симеоновград, е в сила 3 дни от датата на обявяване. То ще бъде прекратено утре /9 септември, 2014 г./ в 11 ч. В момента обстановката в пострадалите райони се нормализира и нищо не налага неговото удължаване.

Областният управител Добри Беливанов благодари на кметовете на общини в областта и на всички отговорни за справянето с бедствието институции като пожарна и полиция. „Благодарение на бързата и адекватна реакция в областта не се допусна да стане най-лошото и да има човешки жертви, въпреки че на моменти ситуацията бе твърде усложнена“, коментира той.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук