88 ГОДИНИ ОТ ПЪРВОТО ЗАЛЕСЯВАНЕ, СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО

Седмица на гората
контакти

През 2013 г. се навършват 88 години от първото мащабно залесяване, след Освобождението на България. През 1925 г. се провел първият екологичен празник, свързан с възстановяване и опазване на околната среда. Тогава обществеността излиза по териториите, да залесява доброволно. По това време големи горски територии били унищожени от незаконна сеч, порои и използвани за пасища. Това заяви директорът на Държавно горско стопанство – Хасково, Николай Янчев.

Той пристигна в СОУ „Любен Каравелов“, където заедно с кмета Иво Димов, заместник-кметът Владимир Митрушев, деца и учители засадиха червен американски дъб и атласки кедър. Николай Янчев допълни, че желанието на горското стопанство е да възстанови традицията, започвайки от училищата, а в по-късен етап – залесяване на по-големи площи. След това те отидоха в ОУ „Пенчо Славейков“, за да засадят и там фиданки.

Инициативата е част от националната кампания „Седмица на гората“ . В Димитровград се провежда за трета година. Областното горско стопанство предостави 100 броя дръвчета. Така целта е да се възпитава у младите хора отношение към опазването на околната среда. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук