81% от анкетираните искат оставката на Валери Симеонов, според „Галъп“

Обществото трудно ще приеме пасивност от премиера. 56% са против падането на правителството

контакти

Мнозинство от 81% смята, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка във връзка с изказването за майките на деца с увреждания. 15% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят. Колкото до правителството, мнозинство от 56% са против оставката му, а 34% са „за“, докато останалите не могат да отговорят. 64% смятат, че и Бойко Борисов е отговорен в ситуацията около Валери Симеонов, а 31% са на противоположната позиция. Останалите се затрудняват да отговорят. Данните са от телефонен сондаж, проведен от „Галъп Интернешънъл, в периода 27 октомври 2 ноември. Започнал е преди акциите в Държавната агенция за българите в чужбина, уточняват от агенцията.

Оттам поясняват, че практически всички демографски групи предпочитат оставката. Изключение донякъде правят привържениците на Обединените патриоти, където близо 60% са против оставка, а близо 40% са „за“. Обратната е картината при симпатизантите на ГЕРБ – над 50% „за“ и около 40% – „против“. В този въпрос се отразява не само оценката за конкретния скандал, а и генералното отношение на попитаните за участието на Симеонов в политиката.

Оставката на правителството обаче предизвиква повече нюанси в мненията. Повечето обществени групи са „против“. Електоратът на БСП е по-скоро „за“. Онези, които не биха гласували и които биха гласували с „не подкрепям никого“, т. е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си.

Практически всички слоеве на обществото намират, че премиерът Борисов е отговорен за ситуацията около Валери Симеонов. Единствено привържениците на ГЕРБ са на обратното мнение, а привържениците на Обединените патриоти са разделени по тази тема.

Обществото очевидно трудно ще приеме пасивност от страна на премиера и търси от него отговорност като ръководител на правителството. Българите явно очакват уволнение и забавянето носи щета за Борисов, се казва в сондажа, повече за който може да видите тук.

Снимка: dnes.dir.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Той май и за лудница не става , обръщам се на всички хора в България, не се ядосвайте като гласувате другият път , пак ще има като него , пиша ви от чужбина , тук в чужбина е много по различно от България , ние сме на светлинни години зад тях , нямам думи ..

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук