8000 ЛЕВА СЪБРАХА В ДИМИТРОВГРАД ЗА БАЗИЛИКАТА В ПЛИСКА

контакти

[quote]КОГАТО СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ЗНАКОВИТЕ ЦЪРКВИ, БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ, КАЗАЛА БАБА ВАНГА[/quote]

Близо 8 000 лв. за възстановяването на голямата базилика в първата българска столица Плиска – най-величественият християнски храм на Средновековна Европа, събраха снощи димитровградският Ротари клуб и дамският Инер Уил.

rotaribojidardimitrovПо инициатива на президента на Ротари в Димитровград Благой Балутев, гости бяха директорът на Националния исторически музей  /НИМ/ проф. Божидар Димитров и бизнесменът Стефан Шарлопов, които представиха каузата на сдружение „Плиска“ за възстановяване на базиликата.

Може би и други клубове ще подкрепят тази родолюбива инициатива, посочи Благой Балутев. 5 230 лв. бяха даренията в специалната урна, с лични се включиха две дами и един от ротарианците в Димитровград. Икона от личната си колекция за търга обеща и проф. Божидар Димитров. Кметът на Димитровград Иво Димов също заяви подкрепата си за родолюбивото начинание.

Как възниква идеята за възстановяване на базиликата и защо за реставрирането й се събират дарения, разказа проф. Божидар Димитров. Година преди да почине, Баба Ванга го извикала при себе си в Рупите и му казала, че той е определен да възстанови знаковите за българската държава църкви. Пророкувала, че България ще се оправи, когато това се случи.

Голямата базилика е най-голямата християнска църква в Европа през Средните векове. Тя е дълга 102.5 метра и широка 30 м. Началото на строежа в Плиска е поставено през 866 г. и завършва през 875 г., когато базиликата е осветена. Към нея е построен огромен манастирски комплекс, който цар Борис създава за учениците на Св. Св. Кирил и Методий: Наум, Ангеларий и Сава, както и Архиепископска (след 917 г.) Патриаршеска резиденция и библиотека. Те са изградени от огромни бели варовикови квадри.

Храмът на българските владетели е унищожен от османските завоеватели. Решението за пълното възстановяване на базиликата, като действащ християнски храм, е взето на 2 май 2015 г., по време на честването на 1150 години от приемането на християнството за официална религия у нас. Тогава на историческото място литургия отслужи българският патриарх Неофит в съслужение с представители на 13 православни църкви, в присъствието на президента, премиера, правителството на България.

Начало на инициативата за възстановяване на базиликата поставя българското правителство, което отпуска 500 000 лв. Целта на кампанията е не само да се съберат необходимите 3 млн. евро за пълното възстановяване на комплекса, но и тази акция да обедини всички българи в страната и извън границите й в името на една обща кауза, коментира проф. Божидар Димитров.

Банковата сметка за дарения за голямата базилика в Плиска, вижте на страницата на НИМ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук