800 ЛЕВА МИНИМУМ ЗА ОБЩИНСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ИСКА „ДА ЗА ДИМИТРОВГРАД“

контакти

[quote] ТАКИВА СРЕДСТВА И ЗА ТЕЗИ В ДРУЖЕСТВА, ПРЕДПРИЯТИЯ, УЧИЛИЩА, ГРАДИНИ, БОЛНИЦА[/quote]

Заплатите на всички общински служители, общински търговски дружества и предприятия, училища, детски градини, болница… не трябва да са под 800 лева. Това споделиха на пресконференция лидерът на „Да за Димитровград“ Стефан Димитров и председателят на сесийната група на Коалицията Стефан Венков. Повод за нея бе предстоящото разглеждане на общинския бюджет за 2017 г., идния четвъртък, на сесията на ОбС.

Община Димитровград има възможност да увеличи доходите. Няма логика една сестра в болницата да взема 500 лева, защото не е достойно за нормален живот. Спряхме се на 800 лева минимум за работна заплата, защото сравнихме минималните работни заплати в Гърция и Румъния, коментира Стефан Димитров.

Общината може да бъде двигател на тази промяна, допълни Димитров. Според него, основната задача е да се стимулира бизнеса. В момента, в който Общината повиши възнагражденията на всички по веригата, на бизнеса също ще се наложи, за да бъде конкурентен. По думите му, промяната ще коства няколко милиона, които не са непостижими. Допълнителен ще е ефектът и в демографски план, защото повече хора ще искат да остават в Димитровград, а не да го напускат.

Още една стъпка в тази посока, коментираха от „Да за Димитровград“, свързана с обществените поръчки. Според тях, може да се помисли за заложен минимален размер на часова ставка в обществените поръчки, което ще гарантира реален пазар на труда. В момента, посочват от Коалицията, пазарът на труда в Димитровград е сведен до няколко свързани с Общината програми или частни организации, където има ниски осигурителни прагове.

Ще работим за актуализация на бюджета в средата на годината. Парите, които ще дойдат в повече, да бъдат разпределени не като бонуси, а като основни възнаграждения, докато не стигнат 800 лева. Това допълни Стефан Димитров, с уточнението, че общинска администрация не се опитва да променя живота към по-добро за всеки един.

Стефан Венков, от своя страна, заяви, че в бюджета, за пореден път на заден план остават кварталите и селата. Кметът и Общината са длъжници на тези хора. Доста пари се предвиждат за центъра, за спортна зала „Младост“, в което няма нищо лошо. В кварталите и селата обаче също живеят хора, които имат нужди, акцентира председателят на сесийната група.

Думите му продължи Стефан Димитров. Той определи бюджета като нормален, в който обаче няма никаква амбиция. Най-лесното е да направиш същото, като предни години, констатира лидерът на „Да за Димитровград“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук