80% от европейците смятат фалшивите новини като заплаха за демокрацията, заяви Ева Майдел

Статистиката показва ерозия на доверието към интернет и онлайн средата, нараснали неимоверно

„Над 80% от европейците смятат, че фалшивите новини са заплаха за демокрацията. Тази статистика е тревожна, защото показва ерозия на доверието към интернет и онлайн средата.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на годишния форум в Брюксел „Мисли дигитално“. Конференцията е част от програмата на делегация от Хасковска област, която е в Брюксел по покана на евродепутата. В рамките на двудневното си посещение младите политици от региона ще проведат срещи в Европейския парламент, ще обсъдят актуалните въпроси на общото европейско семейство и бъдещето на Европейския съюз в следващия програмен период.

„Интернет е нараснал неимоверно – в света има почти 1,3 милиарда сайтове, които позволяват на 3,7 милиарда потребители да обменят информация всеки ден, да търгуват и да работят заедно. Именно затова доверието в дигиталните технологии, в компаниите и начините, по които те използват данните ни е от изключителна важност и всеки един от нас, независимо политик или гражданин, трябва да изисква отчетност, но и да се информира как всъщност функционира интернет“, добави още Ева Майдел.

Събитието „Мисли Дигитално“ се провежда за трета поредна година.То събира на едно място експерти от цяла Европа и света, които обсъждат теми като потенциала от дигитализация на здравеопазването, етичните и социални последици от изкуствения интелект, както и как цифровата индустрия може да постигне целите за устойчиво развитие. Специални гости на тазгодишното издание бяха комисарят по здравеопазване Витенис Андрюкайтис и комисарят за Съюза за отбрана Джулиан Кинг.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук