8 СКАЧАТ ЗА КРЪСТА, 8-ГОДИШНИ С КРЪЩЕНЕ НА БОГОЯВЛЕНИЕ

Йордановден
контакти

Осем смелчаци са се записали да скочат в ледените води на Марица, за да извадят кръста на Богоявление. Това показва проверката до петък следобед. Желаещите трябва се запишат за участие в храм „Свети Димитър“ до 4 януари. През януари 2012 г. 16 ентусиасти участваха, което е двойно повече.

Непосредствено преди ритуала, на 6 януари – Йордановден, отец Георги Тодев от храм „Свети Димитър ще извърши кръщение до брега на реката на две 8-годишни деца. Две кръщенета имаше и през миналата година, които отново бяха край Марица. Тогава едногодишната Ирина и двугодишният Кристиян приеха православната вяра.

Ритуалът започва в 11:30 часа, когато от храма Литийно шествие ще се отправи към Марица. На брега на реката в 12 часа ще се осъществи освещаване на кръста, водата и миряните. Преди това, рано сутринта от 8 часа, в църквата ще се отслужи Утринна със Златоустова литургия.

За участниците и граждани са предвидени напитки за сгряване, топъл чай и вино. Извадилият Христовото разпятие ще получи ритуална пита и вино. За останалите са предвидени календар, тефтер, икони и християнска литература, информират организаторите от община Димитровград и храм „Свети Димитър“.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук