8 АВТОРА С ПОМОЩ ЗА ИЗДАВАНЕ НА КНИГА

Финансова помощ за издаване на книги
контакти

Осем автора получават финансова помощ за издаване на книга. Общината за трета поредна година провежда конкурс, целящ помагане на творци. Три от произведенията получават по 500 лв., останалите пет – по 300 лв., съобщи Петко Каневски, председател на комисията при избора и временен директор на Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Отличени са Василка Господинова за историческата хроника „История на бригадирското движение и димитровградската бригада „Млада Гвардия“ – професионален труд, изобилстващ с фактология, от значение не само за града, но и за България. На второ място идва криминалният роман на Митко Дерменджиев „Ваксина против наркотици“. Също 500 лв. ще получи Ваня Данева, написала стихосбирката „Опитомяване на залеза.

Следват тези, с по 300 лв. Комисия отреди финансиране за „Стихотворения за деца“ на Желка Гочева. Книжка за най-малките на Николина Танева „Приказка за България“ също е сред посочените. Авторите продължават със стихосбирката на Илко Чамов „Пепел от сънища“, документалната повест на Георги Янев и Велчо Милев „Раздухани въглени“, касаеща събитията в Меричлери от 1923 г., също е сред получаващите средства. Последна е новелата на Николай Николов – „Нежни куршуми“.

През тази година общо 15 автори представиха ръкописи, като срокът за това изтече на 31 март. За подпомагане бяха отпуснати общо 3000 лв. 5-членна комисия осъществи избора. Тя бе в състав Петко Каневски,  Христо Цветков, общински съветник, председател на ПК „Култура, вероизповедания и средства за масова информация” към общинския съвет, Жени Александрова, старши експерт  отдел  „Хуманитарни дейности, международно сътрудничество и програми”, Калина Монева, общински съветник, член на ПК „Култура, вероизповедания и средства за масова информация”, Демир Демирев – поет.

Желанието ни беше да дадем по повече средства за някои от книгите. Може би догодина за следващото издание ще се отпуснат повече. Комисията излезе със становище – за получаване на сумата всеки един от  ръкописите да мине под редакторска намеса. Много са добри, но просто искат пречистване, както се казва, допълни Петко Каневски. Той направи уточнението, че не става въпрос за цялостно книгоиздаване, а за частична подкрепа. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук