700 ВИДА ДИЗАЙНЕРСКА ДРОГА НА ПАЗАРА, ВСЯКА СЕДМИЦА – НОВО ВЕЩЕСТВО

контакти

[quote]ОЩЕ ПРИ ПЪРВИ ПРИЕМ МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО СМЪРТ[/quote]

newbeautyОколо 700 вида синтетична дрога се разпространява на пазара, в глобален мащаб. Всяка седмица излиза ново вещество, коментира пред Нова тв Стефан Бакалов, началник отдел в митницата на Летище София. Този вид дрога се нарича „дизайнерска“. Това е термин, който описва наркотиците, създадени така,че да заобикалят съществуващите закони.

Разликата между добре познатите наркотици – кокаин, амфетамини, марихуана – и тези нови синтетични наркотици е, че още при първото взимане, може да се стигне до летален изход. Много често децата, които са най-доверчиви, получават инсулт или се парализират за цял живот, обясни Бакалов.

Такъв род вещества се смесват с обикновена билка, след което се пуши, обикновено. Те могат да се купят от улицата, както и от интернет. Самите опаковки са атрактивни, с търговска цел. Основен производител е Китай, като пратките идват по въздух. Прекарването им по суша е по-малко, защото е по-скъпо и изисква повече време. До залавянето на подобна пратка е трудно, тъй като сайтовете, през които се поръчват, минават през криптиран софтуер.

Веществата, по принцип, са на основата на синтетичния канабис. Просто имат различни наименования. Килограм синтетика струва в интернет 1000 долара, доставката повишава цената с още 100 долара. От него се правят 10 000 дози, на цени от 30 до 50 лева едната. Печалбата е много по-голяма дори от кокаина, подчертава началникът на отдела.

За това колко са опасни дизайнерските наркотици, Бакалов дава пример със свой колега. Преди година той се натъква на килограм бяло прахообразно вещество, във варел с блажна боя. При отварянето, за тест, полиетиленово пликче с дрогата се скъсва и част от праха попада по носа му. Следват два дни в болница, с непознати симптоми. Човекът имал признаци на паника, сърдечни проблеми, агресия, объркване.

Тези синтетични наркотици се намират на пазара в България от 2010 г. Много от веществата са вкарани в забранителен списък, но други не са. Ако са забранени, няма проблем да има наказателно преследване. Дори да не е така, намираме начин да ги конфискуваме, коментира още Стефан Бакалов.

По думите му, с трафика преди са се занимавали предимно чужденци. Сега, обаче, много българи се занимават с този незаконен, но доходоносен бизнес.

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук