70 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

На 5 август 2016 г. се отбелязват 70 години от началото на организираното младежко бригадирско движение в България. На тази дата през 1946 г. 2075 бригадири започват прокопаването на първокласен шосеен път през Хаинбоазкия проход. За периода 1946 – 1950 г. стотици хиляди млади хора участват в изграждането на едни от най-големите обекти в нашата страна след Втората световна война – прокарването на Хаинбоазкия проход, изграждането на ж.п. линиите Перник – Волуяк, Ловеч – Троян, Самуил – Силистра, на язовирите „Копринка” и „Росица”, електрификацията на страната и др.

Сред националните обекти на бригадирското движение е и Димитровград. На строителните площадка на Химическия комбинат, на Циментовия завод и на първите жилищни блокове в града, при прокарването на първите улици, при изграждане дигата на река Марица, безвъзмезден труд дават над 45 000 младежи от цялата страна. Днес историята на бригадирското движение е представена единствено в постоянната експозиция на Историческия музей в Димитровград.

Липсата на обективна оценка за социалистическия периода на страната дава своето отражение и върху бригадирското движение. Като рожба на тоталитарната система то продължава да бъде отричано, въпреки положителната си роля за икономиката на страната в следвоенния период. И ако днес трябва да си спомним за това движение, причините са две. На първо място – да отдадем нужната почит и уважение на всички онези бригадири, отдали своята младост и труд за изграждането на България в периода 1946 – 1950 г. На второ място благодарение на този доброволен труд е обновена териториалната инфраструктурата на страната – построени са важни шосейни и железопътни линии, язовири, електроцентрали, далекопроводи, промишлени предприятия, обществени сгради, извършени са множество залесителни мероприятия и др. Голяма част от тези обекти все още се ползват.

70-годишнината от началото на младежкото бригадирското движение в България бе отбелязана на 4 август на прохода „Хаинбоаз” с тържество пред бригадирския паметник в село Вонеща вода, област Велико Търново. Организатори бяха бивши бригадирски командири и ветерани. На събитието  присъстваха представители на Община Димитровград и Историческия музей.

Автор: Николина УМУРСКАуредник в отдел „Нова и най-нова история” – Исторически музей  Димитровград baner-wid olea-625-50 ban

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Някой се опитва да унищожи историята и не можеш да си дадеш мнението за написаното!Само тук,но то не е обществено достояние!Да!Нашите родители построиха България и я вдигнаха от руините на миналото и войните!Като дете помня старите къщи и улици в града,от 1800 година,че до 20 век!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук