7 555 396 лева безвъзмездно за Димитровград за подобряване качеството на въздуха

Община Димитровград получи покана да подаде проектно предложение по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух, по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата за община Димитровград ще бъде 7 555 396,72 лв. с ДДС. Това става възможно на база постигнати резултати в дейностите по подобряване на качеството на атмосферния въздух, както и на основание на замерванията от съответните Регионални инспекции по околна среда. Димитровград е поканен заедно с общините София, Бургас, Видин, Монтана, Пловдив и Смолян, като е единственият необластен град, попадащ в обхвата на програмата.

Схемата ще се реализира на два етапа. В момента екип в администрацията разработва формуляр за кандидатстване. След сключване на договора за безвъзмездната финансова помощ с Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, ще започне реализацията на първия етап. Той включва разработване на проект за намаляване количествата на фини прахови частици, провеждане на разяснителни и обучителни кампании, разработване на механизъм за осигуряване на приоритетност на инвестициите, механизъм, отчитащ приходите от предаването на заменените отоплителни устройства и разработване на визия за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво. Ще бъде разработен и документ за средните/пределни цени за отопление за различните алтернативни форми на отопление при подмяна на отоплително устройство на дърва и въглища.

Вторият етап на Процедурата ще включва реалната подмяна, според разработените документи. Всички дейности по проекта ще бъдат изпълнявани при максимална осведоменост на населението, с оглед оптималното постигане на заложените в Програмата и Процедурата индикатори и задоволяване потребностите на жителите, съобщават от Община Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук