7 тона риба и 80 000 метра мрежи иззе рибарската агенция от началото на годината

Положителна тенденция на намаляване на установените нарушения, забеляза ИАРА

контакти

За 11-те месеца на годината до края на ноември, самостоятелно и съвместно с представители на други държавни органи, инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/са извършили общо близо 17 700 проверки на територията на страната – във вътрешните водоеми, в Черно море и река Дунав, в търговската мрежа и по пътищата на страната. Установени са 1070 нарушения, а броят на издадените наказателни постановления е 764. Иззетата риба е над 7 тона, от които по-голямата част е върната във водоемите, а 1300 кг е дарена. Иззети са и над 80 000 метра незаконни риболовни мрежи, съобщават от Агенцията на Никулден.

Над 440 са проверките само в последната седмица, при които инспекторите на ИАРА установиха 14 нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите. С актове и констативни протоколи са иззети 1750 метра мрежи и 523 кг риба, от която 340 кг от видовете шаран и каракуда е дарена. Останалата риба е била пусната обратно във водоемите.

През текущата година ИАРА извършва много по-интензивен контрол, както сочат данните за извършените проверки в сравнение с предходната 2017 г. Същевременно, според анализите на ИАРА, се забелязва положителна тенденция на намаляване на установените нарушения, което те приемат като добър показател за превнативния ефект на интензивния контрол. През 2017 г. извършените проверки бяха 16 745, с установени 1 172 административни нарушения и издадени 986 наказателни постановления, от които 620 влезли в сила. Иззетите мрежи бяха общо 117 200 метра мрежи и 13 500 кг риба, от която близо 6 000 кг е дарена, а останалата – върната във водоемите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук