60 години от първия полет на човек в Космоса

Извършен от Юрий Гагарин с космическия кораб „Восток 1“

Навършват се 60 години от първия полет на човек в Космоса. Той е извършен от Юрий Алексеевич Гагарин – съветски офицер, полковник, военен пилот и космонавт, първият човек в историята на човечеството, който извършва космически полет.

Полетът се провежда на 12 април 1961 година с космическия кораб „Восток 1“, който извършва пълна обиколка около Земята. След космическия полет Гагарин придобива световна известност и получава множество медали и отличия, сред които Герой на Съветския съюз – най-високата награда в СССР.

След полета с „Восток 1“, Юрий Гагарин е част от резервния екипаж на „Союз 1“, който се разбива при приземяване. Заместник-директор е на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който по-късно получава неговото име.

Гагарин загива при катастрофа с пилотиран от него самолет през 1968 година. Над 50 години по-късно, смъртта му остава мистерия

След четиримесечен московски период на подготовка, който започва март 1960 г., Центърът за подготовка на космонавтите с целия свой наличен състав се мести на постоянно място в посьолок Звездни (Звёздный). Там е създаден жилищен фонд за космонавтите и семействата им, както и за ръководителите на полета.

Освен Гагарин, има още 20 претенденти. Кандидатите се набират именно от средите на летците-изпитатели на изтребители по решение на Сергей Корольов – ръководител на космическата програма. Счита се, че те вече имат опит с натоварване, стресови ситуации и разлики в налягането.

Основните параметри, за които се следи и се прави избора, са: медицински и психологически показатели, възраст 25 – 30 години, ръст не повече от 170 cm, тегло не повече от 70 – 72 кг, способност към бърза адаптация с височината, бързи реакции, физическа издръжливост и психическа стабилност.

От 20-те първоначални кандидата избират 6-има. Корольов бърза много, защото има данни, че американците изпращат свой космонавт на 20 април 1961 г. Затова стартът се планира за периода 11 – 17 април. В последния момент на заседание са определени двама космонавти – Юрий Гагарин и неговият дубльор Герман Титов.

ТАСС подготвя 3 съобщения за полета в Космоса, в това число и „трагично“ за в случай, че Гагарин не се завърне жив. Първото съобщение е за успешното изстрелване на човек в откритото пространство, а второто за неговото успешно завръщане. И двете съобщения за публикувани, като преди това, на 3 април са одобрени с постановление на Президиума на ЦК на КПСС.

Стартът на кораба е произведен на 12 април 1961 година в 09:07 сутринта московско време от космодрума Байконур. Ракетата носител заработва без проблеми, но на последния етап не сработва системата за радиоуправление, която е трябвало да изключи двигателите от 3-тата степен. Това става чак след сработването на дублиращата система, но корабът вече е излетял и се оказва на орбита, чийто апогей е на 100 км по-високо от предвиденото и изчисленото. Слизането от такава орбита е могло да отнеме 20 до 50 дни.

В орбита Гагарин провежда обикновени експерименти – яде, пие, води записки с молив. Забелязва, че след като остави молива до себе си, той започва да се издига и да „плува“, от което прави извода, че предметите в космоса е по-добре да се връзват или закрепят по някакъв начин. Всички свои наблюдения и чувства той записва на бордов магнетофон. По онова време не се знае как такъв полет може да окаже влияние на психиката на космонавта, затова ръчното управление може да се включи само след въвеждане на специален код, запечатан в плик.

В края на полета спирачната система сработва нормално и успешно, но с недобър импулс и 10 минути преди навлизане в атмосферата, корабът започва да се върти безпорядъчно със скорост 1 оборот в секунда. Гагарин решава да не плаши ръководителя на полета. Когато корабът навлиза в по-плътните слоеве на атмосферата, съединителните кабели прегарят, а командата за отделяне постъпва от термодатчиците и спускаемият апарат се отделя от двигателния апарат. Траекторията е балистична, което създава около 8 – 10 пъти натоварване (8 – 10 пъти земното ускорение), но Гагарин има подготовката и е готов за това. По-тежко е психическото натоварване. В атмосферата капсулата се загрява и външната температура достига 3000 – 5000 °C, по стъклата започват да се стичат струи разтопен метал, а самата кабина започва да се тресе.

В съответствие с плана, на 7 км височина Гагарин катапултира, като и капсулата, и той започват да се спускат с отделни парашути. При спускането в херметичния скафандър на Гагарин не се задейства веднага клапанът, който следва да пропусне въздух, и космонавтът едва не се задушава. Последният проблем на този полет се оказва мястото на приземяване, което е могло да стане в ледените води на Волга, но благодарение на много добрата си подготовка, Юрий Гагарин успява да направлява парашута и да се приземи на 1 – 2 км от брега.

След една пълна обиколка на Земята, в 10:55:34 часа, след 108 минути, корабът завършва полета. Поради проблемите, апаратът не се приземява на предвиденото място – 110 км от Сталинград, а в Саратовска област, недалеч от село Смеловка. Първите, които посрещат космонавта на земята, се оказват жената на местния лесничей Ана Тахтарова и нейната шестгодишна внучка Рита. Скоро на мястото пристигат военни от местната дивизия и колхозници. Военните отвеждат Гагарин и от гарнизона той се обажда по телефона, за да съобщи за успешното си приземяване.

На аеродрума в Енгелс вече очакват първия космонавт. Връчват му поздравителна телеграма от Съветското правителство и го отвеждат в щаба на базата за връзка с Москва. Около обяд от Байконур пристигат два самолета – Ил-18 и Ан-10, на които пристигат заместник командващия на ВВС генерал-лейтенант Агалцов и група журналисти. В течение на три часа Гагарин дава интервюта и се фотографира. След като е установена връзка с Москва, той лично докладва на Хрушчов (първия секретар на ЦК на КПСС) и на Брежнев (Председател на Президиума на Върховния Съвет на СССР) за успешното изпълнение на полета.

След доклада, Гагарин и съпровождащите го лица се качват на самолет Ил-14, който идва от куйбишевския аеродрум, и заминават за Самара. Взето е решение да се избегне шумът и да не се разгласява пристигането, но в града вече се е събрал много народ, пристига и градското партийно ръководство. Пръв от самолета излиза Юрий Гагарин и приветства множеството, след което го отвеждат да си почине и изкъпе във вила на брега на река Волга. 3 часа по-късно пристига Корольов. В 9 часа вечерта отпразнуват първия космически полет в историята на човечеството…

В чест на значимото постижение, на 12 април се чества Международният ден на авиацията и космонавтиката.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук