60 години от полета на кучето Лайка в Космоса

60 години се навършват днес от полета на първото животно в орбита около Земята. Кучето Лайка е изстреляно на съветския изкуствен спътник „Спутник-2“, на 3 ноември 1957 г.

Кучето Лайка е намерено скитащо по улиците на Москва. То е 3-годишно женско куче, от смесена порода самоед-териер, тежащо около 6 кг. „Лайка“ е и названието на порода кучета, подобни на хъскито.

Лайка умира часове след изстрелването от стрес и прегряване… Въпреки че не оцелява, експериментът доказва, че жив пътник може да бъде изпратен в орбита около Земята и да издържи на безтегловност. Това проправя пътя за полет на човек и осигурява на учените първи данни за това как живите организми понасят полет в Космоса.

Лайка била обречена още в началото,тъй като „Спутник-2“ не бил създаден да се завърне на Земята. Противоречиви са и мненията от какво точно е умряла. Изкуственият спътник бил разрушен при връщането му обратно в земна атмосфера, на 14 април 1958 г., след 2570 орбити.

По света тогава възниква дебат за използването на животни в полза на науката. Мнозина, включително съветски граждани, оценяват мисията като пропаганда. Активисти призовават към публични протести пред съветските посолства, други демонстрират пред сградата на ООН в Ню Йорк. Въпреки това, американски лаборатории подкрепят руснаците.

През 1998 г. Олег Газенко – измежду учените, отговарящи за изпращането на Лайка в Космоса, изразява съжаление, че е допуснал смъртта й. Колкото повече време минава, толкова повече съжалявам за това. От тази мисия не научихме достатъчно, за да оправдаем смъртта на кучето, казва той.

Полетът на Лайка я нарежда в сред най-прочутите кучета в света. В Института за авиация и космическа медицина в Звездното градче край Москва през ноември 1997 г. е открита паметна плоча за загиналите космонавти. В единия ъгъл на тази плоча стои и образът на Лайка. Отпечатан е на пощенски марки в различни страни по света, на марки шоколади, цигари, сувенири. Включена е в сюжетите на много литературни произведения, музикални парчета…

На 9 март 2005 г. къс земя на Марс неофициално е наречен Лайка. Намира се близо до кратера Восток в Меридиани Планум. Изследван е от Марс експлорейшън ровър и по-точно от ровъра Опъртюнити. На 11 април 2008 г. руснаците откриват малък паметник на Лайка в близост до военната изследователска база, която подготвя полета. Той представлява куче, застанало на върха на ракета. Такива има на още много други места.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук