60 години отбелязва първият планетариум в България – Димитровградския

контакти

60 години от откриването си отбелязва този месец първият Планетариум в България – Димитровградския. През своята история Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ винаги са били притегателен център за популяризиране на астрономически знания за стотици ученици и граждани от Димитровград и страната. Благодарение на подкрепата от Министерство на образованието и науката днес НАОП „Джордано Бруно“ разполага с модерен дигитален планетариум, който предоставя съвременни условия за работа с децата и учениците и дава допълнителни възможности за демонстрации в образователния център. Модерната 3D технология създава за посетителите едно различно възприятие в неповторима среда и стимулира интереса към физиката и астрономията. Отбелязването на значимата годишнина е изпълнена с богата събитийна програма.

60 годишнината ще бъде отбелязана с много инициативи от 10 до 13 май.

  • В рамките на честването е организирано състезание по астрономия с ученици от 5 клас и конкурс за изработване на слънчев часовник за ученици от 4 до 10 клас.
  • Две безплатни дигитални разходки из Вселената за гражданите на Димитровград са подготвили организаторите в новия Планетариум по повод годишнината – „Съзвездията на звездното небе” и “ Планетите от Слънчевата система“.
  • Съпътстващо събитие ще бъде организирано от Градска библиотека „Пеньо Пенев“ където от 09 до 13 май ще може да се разгледа изложбата „Българска астрономическа книга“ – уникална колекция от учебна и академична литература по астрономия, с издания от 1878 г. досега.
  • На 12 май физици и астрономи от всички планетариуми в страната, както и от Института по астрономия към БАН и катедрата към СУ „Св. Климент Охридски“ ще участват в официалното събитие по повод 60 годишнината на ЦПЛР-НАОП „Джордано Бруно“ – Семинар-дискусия на тема „Планетариумите и обсерваториите в България – история и бъдеще“.

Снимка от фейсбук страницата на НАОП „Джордано Бруно“Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук