60 ГОДИНИ НА СЦЕНА. ДОЦО ВЪТКОВ ДАРИ НОТНОТО СИ БОГАТСТВО НА ДИМИТРОВГРАД

[quote]ОРКЕСТЪРЪТ Е ПОДВИЖНАТА ЕМБЛЕМА НА ГРАДА, ЗАЯВИ МАЕСТРОТО[/quote]

60 години на сцена чества през тази година диригентът на Забавно духов оркестър маестро Доцо Вътков. На 2 септември, навръх празника на Димитровград, на тържествена сесия той бе удостоен със званието почетен гражданин. В словото си той заяви, че през годините е събирал много музикални произведения, най-стойностните. Цялата тази нотна литература маестрото я дарява на Димитровград. Ето какво каза почетният, след като бе удостоен със званието:

Предпочитах да издерижирам 100 концерта, нямаше да се вълнувам толкоз, колкото сега. Когато г-н кмета ме уведоми, че ме е номинирал за почетен, за мен дойде като гръм от ясно небе. Първо,  помислих си дали заслужавам, второ, че наистина в този град има много още хора, които биха заслужили това почетно звание. Оставих го този въпрос докато вие вземете решение да бъда избран за почетен гражданин. Тогава, вече, повярвах, обърнах се назад и се запитах: Защо ли всички вие единодушно ме избрахте, защо кметският екип ме е предложил? Върнах се в 1991 г., когато дойдох на шега в този град като консултант. Направих един-два концерта. Дойдох в най-трудното време, когато всичко се рушеше, когато се намаляваха всички щатове, когато се намали щата и на оркестъра. И противно на много прогнози, в това време оркестърът тръгна напред. Това беше благодарение на упорития труд на моите музиканти и на всички кметове и председатели на Общински съвети, на подкрепата на димитровградчани. На тях аз им благодаря.

Димитровград има един оркестър, с който се гордея. Това е подвижната емблема на града. Имаме чудесни културни институти, но трябва да дойдете, за да ги видите. А ние отиваме на места и казваме: Димитровград. Бих искал да разберете как се почувствах, когато нашият оркестър беше похвален от американския посланик, когато свирихме на приема на американците. Някъде по средата дойдоха чужденци да питат: Това български оркестър ли е? Да, това е оркестърът от Димитровград!

Вече, близо четвърт век живея и  работя в този град. Нямам отговор защо го правя. Нямам отговор пред моите деца, пред моята жена, пред моите близки. Няма отговор, когато ми поставиха въпроса да остана в Софийския оркестър, защо избрах Димитровград. Може би, това са го усетели тези, които са ме предложили. Може би, сте го усетили вие, които сте гласували, за мое голямо удоволствие. Досега съм свикнал на мен да ми благодарят от сцените. Сега е дошъл моментът аз да ви благодаря на вас. И го правя с най-голямо удоволствие.

През тези 60 години, от общо 80 на Земята, които съм прекарал на сцена като диригент, съм събирал много музикални произведения. Отсявал съм най-стойностните. Имам приятното удоволствие да ви съобщя, че тази цялата нотна литература, събирана толкоз години, я дарявам на Димитровград.

Още веднъж нека кажа: Благодаря и на тези димитровградчани, които ме срещат по улицата и ме поздравяват за това, че съм избран за почетен гражданин. Докато мога аз ще бъда в помощ, ще се гордея с Димитровград и с оркестъра. Както и вие трябва да го правите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук