60 безработни получават работа за 6 месеца, по Регионална програма за заетост

Безработицата в областта, за 2016 г. – 9,63%

контакти

Регионалната програма за заетост и обучение на област Хасково бе приета от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, информират оттам. След приемането на програмата на областно ниво, тя ще бъде изпратена на Министерството на труда и социалната политика за окончателно одобрение.

Според Националния план за действие по заетост, за настоящата година за региона са отпуснати 168 927 лева. Със средствата ще се финансира субсидирана заетост на 60 безработни, за срок от 6 месеца – от 15 май до 15 ноември 2017 г.

Възнаграждението на наетите на пълен работен ден ще е по 460 лева. При тези, с непълен работен ден, часовата ставка е 2,78 лева, уточняват от Областна администрация. Средствата и броят на работниците са определени по Методика, включваща равнището на безработицата. Равнището й в област Хасково за 2016 г. е 9,63%.

40 от безработните, които ще бъдат наети, ще са на пълен, останалите 20 – на непълен работен ден. Разпределени по общини те са, както следва: Димитровград – 8, Свиленград – 4, Любимец – 3, Ивайловград – 5, Харманли – 5, Симеоновград – 5, Тополовград – 7, Хасково – 6, Областна администрация Хасково – 5, Минерални бани – 3, Стамболово – 4, Маджарово – 5.

Най-много от наетите ще са на длъжност общ работник – 23 човека, работник поддръжка – 17,  работник по озеленяване – 11. Другите функции са пазач-портиер – 3-ма души, работник по поддръжка на пътища – 3, шофьор – 2, чистач – 1.

Целевите групи са безработни младежи до 29 г., безработни на възраст над 50 г., хора с увреждания, лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в това число – безработни с ниско образование /включително от ромски произход/ и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук