590 ЦЕННИ ПРЕДМЕТА ОТКРИЛИ В АКЦИЯТА СРЕЩУ ИМАНЯРИ

newbeautyОбщо 590 предмета са били открити в акцията срещу иманяри в  Хасково, в която бяха задържани шефът на Държавния архив в областния град Станислав  Станилов и хасковлията Ара Хуманян.

Справката за археологическата и нумизматичната стойност на намереното сочи, че предметите представляват културно-исторически ценности, най-старите от които датират вероятно от 7 в. пр. Хр. Според експертите, намерените монети са най-вероятно от епохата на Средновековието. Продължават активните процесуално-следствени действия по разследването – разпити на свидетели, изготвяне на експертна справка за историческата стойност на откритите предмети, информират от пресцентъра на МВР.

Както писахме, акцията се провежда на 25 март, под ръководството на Окръжна прокуратура – Хасково, съвместно с Областната дирекция на МВР, в хода на която са задържани двамата мъже. Иззети са над 500 монети, две гривни и три метални плочки, украшение от жълт метал с орнаменти, 22 керамични съда, осем статуетки, девет печата, два металотърсача. Конфискувани са и над 2800 лева, 4 мобилни телефона със сим карти, компютри и лаптопи,14 200  цигари без бандерол. Те са открити, след проверка на жилища и автомобили, ползвани от задържаните.

Мъжете са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство, задържани за 72 часа. Предстои искане за постоянното им задържане.

Снимка: пресцентър на МВР

olea-625-50 ban

tivibearings banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук