568 домакинства в община Димитровград ще получат продукти от първа необходимост

Внасят проект за удължаване на услугата „Топъл обяд”. Разширяват Звеното за патронажна грижа

В следващите дни 568 домакинства в община Димитровград ще получат пакети по 16 кг, с продукти като брашно, ориз, консерви и други, които ще бъдат доставени в дома на хората от екипи. Помощта е осигурена от Българския червен кръст /БЧК/. Това съобщават от администрацията, с уточнението, че 264 човека в града и селата са под грижите на Домашен социален патронаж и получават храна у дома.

Оттам допълват, че днес Община Димитровград внася в Социалното министерство проект за удължаване на услугата „Топъл обяд” . В него ще бъдат включени 200 човека. Това са възрастни над 65 години и самотно живеещи хора с ниски доходи или без такива,  хора с трайно увреждане в резултат от заболяване , които не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Разширяваме дейността на Звеното за патронажна грижа, което към момента обслужва 118 човека, съобщават още от администрацията. Към него допълнително ще бъдат включени още 196 лица от следните групи: възрастни хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване; хора с увреждания и техните семейства; хора, които са поставени под карантина от здравните власти и за които има социална необходимост от почасови услуги, като по този начин се защитава общественият интерес и се отговаря на нуждите на населението от превенция разпространението на COVID-19.

Основната дейност ще включва доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително лекарства (закупени със средства на потребителите), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги.

240 човека са ни потърсили на горещия телефон от началото на неговото функциониране. 110 от тях са изявили желание за доставка на храни и лекарства до дома, казват от Общината.

Оттам благодарят на Димитър Караиванов и Ники Христов от „Хлебари Христови“ помагащи на хора в нужда. Всеки ден 30 души могат да си вземат по един безплатен хляб от хлебарницата. Инициативата е за хора изпаднали в крайна необходимост покрай извънредното положение.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук