56 ТРУДОВИ ЗЛОПОЛУКИ В ОБЛАСТТА ПРЕЗ 2012 ГОДИНА, СМЪРТ НЯМА

труд
контакти

56 трудови злополуки са станали в Хасковска област през 2012 г. Една само е причинила трайно намалена под 50% работоспособност. Случаи със смъртен изход няма, показват данните на Националния осигурителен институт. Това се каза на заседание на Областния съвет по условията на труд. Участие в него взеха представители на синдикалните структури от региона, на национално признатите работодателски организации, дирекция „Инспекция по труда“ и експерти от дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ към Областна администрация Хасково.  Разгледан бе доклад за дейността на Инспекцията по труда за изтеклата година.

В рамките на анализирания период, директорът Емил Боботанов открои тенденцията за намаляване на броя на работещи без трудово-правни взаимоотношения. Въпреки стагнацията на пазара, с 20% расте броят на шивашките предприятия, привели условията на труд с изискванията на ЗБУТ. Расте и коефициентът на взискателност по отношение на извършените проверки, отбеляза г-н Боботанов. Анализът на инспекционните данни обаче сочи увеличение на дела на установени нарушения. Те са с 80 бр. повече от предходната 2011 година.

Най-високият относителен дял на установени нарушения през изтеклия период са по отношение на заплащането на труда на наетите лица, стана ясно на срещата. Констатирано е увеличение и на нарушенията на нормите за извънреден труд, както по неговото полагане, така и по изплащането му. Регионалния председател на КНСБ Василка Иванова поиска по-чести срещи и дискусии по проблеми със заплащането на труда, както и активизиране на дейността на комисиите и групите по условия на труд. В тази връзка Областният съвет по условията на труд прие предложение от Хасковската търговско-промишлена палата /ХТПП/ за участие в дискусионен клуб, планиран за 17 май.

В рамките на днешната среща бе отбелязан 28 април – Световен ден за безопасност на труда. За първи път Международната организация на труда отбелязва този ден през 2001 година. 28 април е и Международен ден на световното синдикално движение, посветен на паметта на загиналите и знак на солидарност с пострадалите при трудови злополуки. От 2003 г. на датата се обръща особено внимание, като всяка година се обявява основна тема, свързана с актуалното състояние на условията на труд в цял свят.

По традиция, след края на заседанието, членовете на Хасковския областният съвет по условията на труд поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки.

 

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук