54% вода се губят от мрежата на ВиК

Количествата изтичат в земята или са откраднати, авариите в област Хасково – 4029

Загубите на питейна вода по мрежата в област Хасково са 54.22%. Част от тях, освен от пропуски на водопроводите, са и от нерегламентирани ползвания, информира управителят на ВиК – Хасково инж. Тодор Марков на първа работна среща, инициирана от областния управител д-р Стефка Здравкова. Тя е във връзка с установяването и решаването на дългогодишните проблеми на ВиК сектора в региона, информират от Областна администрация – Хасково.

На срещата бяха поканени кметовете на общините от областта, директорите на ВиК – Хасково, Басейнова дирекция – „Източнобеломорски район“, Регионална здравна инспекция /РЗИ/ – Хасково, Областна дирекция на МВР – Хасково, Териториална дирекция „Национална сигурност” и Регионална инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ – Хасково.

От Водното дружество отчетоха още, че за 2019 г. авариите в областта са 4029. Същевременно, от Басейнова дирекция представиха данни за състоянието на разполагаемостта и състоянието на подземните водни тела по територията на областта. Оттам информираха, че в хасковска област са издадени 49 разрешителни за водовземания за питейно – битово водоснабдяване и още 14 са в процес на издаване към момента.

Преди малко повече от две години от ВиК – Димитровград също коментираха, че за загубите, освен състоянието на мрежата, влияят несъвестни граждани, които правят байпасни връзки на водомера или незаконни откъм водопровода, каквито се откриват периодично.

На срещата в Хасково присъстващите единодушно констатираха, че най-големият проблем на ВиК сектора, е в старата водопроводна мрежа и загубата на вода. Заявиха и проектна готовност за подмяна на кризисните участъци.

Бе обсъден и друг важен за населението проблем, свързан с качеството на водата. В тази връзка областният управител, като председател на Асоциация по ВиК, ще сформира работна група, която ще включва експерти от Басейнова дирекция, ВиК и РЗИ. На регулярни заседания групата ще разглежда казусите на всяка отделна община, с цел установяване и решение на проблемите свързани с качеството и количеството на водата за питейно-битови нужди.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук