50-МЕТРОВА ТРАПЕЗА СЪБРА НАРОДА В ДИМИТРОВГРАД

50-метрова трапеза събра народа в Димитровград. На площад „България“ самодейци, домакини, деца я отрупаха с всякакви вкусотии от модерната и традиционната българска кухня. Имаше над 100 гозби и още толкова участника. Богато разнообразие за всякакви вкусове – баници, пити, местни и постни ястия, сладки изкушения. Най-голям интерес имаше към 15 килограмовата баница. Много хора се струпаха, около нея, за да я опитат.

Всички готвачи получиха грамоти. Най-добрите първи места в различните категории взеха парична награда по сто лева. При сладките журито, председателствано от Гавраил Маргаритов от верига за хранене „Гари фуудс“, отличи баклава саралия на Добринка Стоянова от Бряст. Призът при обредните хлябове отиде за хлебозавод „Марица“ – Димитровград, оттам участваха с козуначена пита. Стритият фасул на Димитрия Русева от Крепост взе наградата за най-вкусно постно ястие. Журито отличи кавърмата на Димитър Желязков от Райново в раздела за местни гозби.

Най-добрите получиха поздравленията на кмета Иво Димов и Валя Костова, отговаряща за читалищната дейност в Община Димитровград. Предметни награди, свързани с кулинарията,  получиха и други пробвали се като готвачи. Най-млад участник, на 4 години, стана Димитрия Иванова, представила палачинки. Най-млада домакиня –  Габриела Симеонова с бухти и Коледен човек, мама за пример – Даниела Найденова. Най-атрактивно ястие, според оценяващите – Коледен венец, бе на ученици от ПГ „Асен Златаров“. Журито оцени подобаващо и хлябът от лимец на Ивайло Господинов.

Коледната трапеза се провежда за трета поредна година. Както преди, така и сега тя бе съпътствана от благотворителен базар, на който се продаваха изработени от деца сурвачки. Базарът приключи днес, но сурвачки могат да се закупят от Историческия музей до края на годината. Средствата ще отидат за Биляна Колева – самотна майка от Димитровград, която се нуждае от 36 хил. лв. за операция в Германия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук