50 ДЕЦА ИЗУЧАВАТ РЕЛИГИЯ В УЧИЛИЩЕ „ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ“

От тази година 50 деца изучават „Религия – Православие“ в Основно училище „Пенчо Славейков“ – Димитровград, като свободно избираем предмет /СИП/. Учебните занятия се провеждат всеки четвъртък, на деца от 2, 3 и 4 клас, съобщи Антония Иванова, от читалище „Звездица“.

Преподавател е 23-годишният Делян Тодев, завършил Пловдивска духовна семинария и Пловдивски университет, специалност „Теология“. Понастоящем той следва магистратура „Литургия и Музика“ в богословския факултет на Софийски университет. Учебниците за СИП-а се осигуряват безплатно от Пловдивската митрополия.

Днес, от 12:00 часа, в ОДТ „Апостол Карамитев“ ще се проведе Първи рождественски концерт, организиран от децата, изучаващи СИП „Религия – Православие“. В концерта те ще пресъздадат раждането на Исус Христос. 130 изпълнители ще се представят на сцена, уточнява Антония Иванова.

Зрителите ще видят коледарите на ансамбъл „Звездица“ при едноименното читалище, ще чуят песните на вокална група „Таралежите“ и ще послушат музиката на фолклорния оркестър при СОУ „Любен Каравелов“ – Пловдив. Входът е свободен.

Инициативата е с благословението на архиерейския наместник на Хасковска духовна околия свещеноиконом Георги Тодев и със съдействието на ръководството на ОУ „Пенчо Славейков“, с директор Снежана Ангелова.

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Опасно и недалновидно е да се проповядва религия в училище. Това е насилствено насаждане на една конфесия в детските главички. Приемате на една религия е личен акт и избор на едни човек когато направи пълнолетие или 18 години. Така както на 18 години човек придобива правото да гласува, така и след тази възраст човек като придобие образование и съзнателност, чак тогава сам и по собствено желание да решава да вярва или да не вярва. Престъпление против съвестта е да караш насилствено детската главичка да чете и зубри глави от Стария и новия Завет. така не се прави.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук