47-и Литературни дни „Южна пролет” започват в Хасково на 17 април

47-и Литературни дни „Южна пролет“ започват в Хасково на 17 април и ще продължат до 19 април включително, съобщават от Общината в областния град.

Част от Литературните дни е Националният конкурс за дебютна литература „Южна пролет”. Тази година в него участват 41 автори, отговарящи на регламента на конкурса. В литературен жанр „Поезия“ има 24 книги, в „Проза“ – 15, „Детска литература“ – 2. В жанровете   „Драматургия“,  „Литературна критика“ и „Киносценарий“ няма участници. Най-младият участник в конкурса е Мирая Гешева – на 15 години. Тя участва в жанр „Проза“ с книгата „Един почти истински свят“.

Стана традиция по време на Литературни дни „Южна пролет” да бъдат канени най-известните български издателства. Тази година те ще бъдат 13 на брой. Ще има и шатра, където ще се продават дебютните книги, както и шатра за продажба на книги на местни автори.

Община Хасково присъжда на наградените звание „Лауреат”, бронзова статуетка „Пегас” и финансови награди във всеки жанр. Присъжда и наградата „Александър Паскалев” – за цялостен принос в областта на литературата и изкуството.

Какво ще включва програмата на Литературните дни, както и други събития, вижте в календара на Община Хасково – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук