45% от най-младите работници са с мускулни проблеми, сочи изследване

Апелът е превенцията на мускулно-скелетните смущения да започне още от училище

контакти

Почти половината (45%) от работниците под 25 години страдат от едно или повече мускулно-скелетни смущения (МСС). Около 1/3 е делът на младежите на пазара на труда, които се оплакват от болки в гърба, а всеки четвърти от тях изпитва мускулни болки в долната част на крайниците. За сравнение при работниците над 50 години, 67% от анкетираните казват, че имат едно или повече МСС. Половината от тях казват, че се оплакват от болки в гърба, а 38% – в долната част на крайниците.

Данните са от проведено мащабно изследване на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EА-БЗР), фокусирано върху свързаните с работата мускулно-скелетни смущения през периода 2018 – 2021 г. Изследването е публикувано на сайта на Агенцията (тук) и е цитирано от Дирекция „Инспекция по труда” – Хасково. То ще бъде използвано в общоевропейската кампания „Здравословните работни места облекчават товара 2021 – 2022 г., координирана от EА-БЗР.

Предвид резултатите от него, от европейската институция апелират превенцията на мускулно-скелетните смущения да започне още от училище. Според Агенцията, има относително висок дял на разпространение на МСС сред децата и юношите. Основна причина за това е продължителното седене, особено при неправилна стойка, при което се засяга долната част на гърба. Това от своя страна води до болки и мускулно-скелетните смущения. „Така бъдещите работници на пазара на труда се превръщат в млади хора с предшестващи заболявания, които могат да се влошат по време на работа. Ето защо превенцията е на първо място, за да се минимизират рисковете за тяхното здраве“, категорични са от EА-БЗР.

В тези времена на информационни технологии използването на смартфон и компютър за продължително време също може да окаже влияние върху появата на такъв тип смущения. Авторите на доклада отбелязват, че използването на смартфон за повече от 6 часа на ден води до болки във врата, раменете и китките/ръцете, а работата пред екран увеличава риска от болка във врата и раменете. „Затова е важно децата да внимават не само в свободното си време, но и при своите първи опити за работа за спазване на ергономична работна поза, която е от значение за предотвратяване на нездравословни работни пози в професионалната им кариера, а също и за намаляване на риска от мускулно-скелетни смущения в бъдеще“, апелират от EА-БЗР.

От Инспекцията в Хасково информират същевременно, че от началото на 2022 г. контролните органи на „Главна инспекция по труда“ са издали 9667 бр. разрешения за започване на работа на непълнолетни лица. Наблюдава се ръст спрямо същия период на миналата година, когато разрешенията са били 6643 бр. Сред малкото задължителни документи, които работодателят трябва да представи, за да получи разрешение да наеме непълнолетно лице, е и оценка на риска на работното място, с което се цели да се докаже, че юношите ще работят в безопасна за тяхното здраве среда. Непълнолетните лица си намират работа най-вече в секторите търговия, ресторантьорство и хотелиерство.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук