45 ИЗБИ МЕРЯТ ВИНА НА „ВИНАРИЯ”

контакти

[quote]НАЙ-ДОБРИТЕ – СЪС „ЗЛАТЕН РИТОН” НА ЦЕРЕМОНИЯ УТРА ВЕЧЕР[/quote]

45 изби тази година си съперничат за наградата „Златен ритон“ – най-престижното българско отличие за вино, присъждано на Международната изложба „Винария”. Тя се открива утре и продължава до 6 април, събирайки в Пловдив лозари, винари и машиностроители от страната и света. Между изложителите традиционно са повечето изби в региона, както и производителите на винарска техника – ПИМ и „Родина” АД – Хасково.

Приз „Златен ритон” получават най-добрите в различни категории вина и спиртни напитки, оценявани от международно жури. Регламентът съответства на стандартите на  Международната организация по лозата и виното (OIV). 20 от участниците в конкурса тази година са чуждестранни производители, съобщават от пресцентъра на Международния панаир – Пловдив.

Конкуренцията е  оспорвана и интересна, тъй като и участниците, и пробите са повече в сравнение с миналата година, коментира проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която организира надпреварата. В предишното издание се представиха 29 фирми и около 350 проби, а сега са 45 изби и над 400 проби, пояснява той.

Състезанието  за винените Оскари и медали е в 6 категории, включващи млади и стари бели, червени вина и розе. За първи път  в конкурса присъства група „Спиртни напитки“ за водка, уиски, мента и други подобни изделия. Състезават се общо 60 проби от ракии и спиртни напитки.

Според проф. Моллов трайна тенденция е вече, фирмите да намаляват броя на пробите,  които представят на дегустациите, но да повишават тяхното качество. Ясно се забелязва и стремеж към уникалност, с използване на нови екзотични сортове грозде и необичайни купажи.

Избите полагат огромни усилия, за да стигнат до наградата „Златен ритон“, до златните, сребърни и бронзови медали на „Винария“, защото отличията са наистина престижни и помагат за маркетинга на продуктите, подчерта проф. Моллов.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук