403 000 българи работят на минимална заплата, отчете КНСБ

Близо една четвърт от наемните работници в България, около 600 000 човека, получават заплата под средната за страната. От тях, 403 000 са работещите на минимална работна заплата, отчете КНСБ.

Концентрацията на хора, наети на най-ниско възнаграждение, е най-висока в сектора на хотелиерството и ресторантьорството – близо 38% от всички заети, както и в сектора на строителството – около 25%.

Дефицитът на пазара на труда тика заплатите у нас с двуцифрени темпове, но това продължава да бъде недостатъчно, отчетоха още от синдиката. Данните му сочат, че средно с около 10 на сто растат заплатите в бюджетния и реалния сектор. В някои сектори има и по-високи ръстове, дори с 200 лв. месечно, някъде обаче те са в рамките на 4-5 на сто.

Устойчиво се задържа тенденцията на по-бързото нарастване на възнагражденията в частния сектор. През трето тримесечие на 2017 г. отчетеният ръст на средната заплата в частния сектор е 11%, докато в обществения сектор е 7.9%. Средният размер на брутните възнаграждения в обществения сектор (1050 лв.) продължава да е по-висок от този в частния (1033 лв.), което показва потенциал за още изсветляване в бизнеса. Все пак, темпът на нарастване на заплатите в частния сектор е по-висок от този в публичните институции и разликата между двата сектора ускорено се свива, посочват от КНСБ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук