40 ГОДИНИ ГАРАНЦИЯ ЗА РЕНОВИРАНИТЕ ПАНА НА ЯРАНОВ

контакти

40 години са изминали от поставянето паната на Атанас Яранов на шестте блока по бул. „Раковски“. Оттогава не им е правен никакъв ремонт. След реновирането сега, даваме четири десетилетия гаранция, че няма да се откъртят части или да паднат. Това каза собственикът на изпълняващата фирма „Мега Ел“ ЕООД Христо Христов. Заедно с още двама помагачи той действа с подемната платформа.

Поддалите места на шестте пластики са запълнени с пяна, за здравина се ползва лепило с фибри. Допълнително изделията са захванати с метални планки, което няма да позволява откъртване на елементи след време. Наложило се е също така доизграждане на части от бетон. Накрая творбите на изкуството се боядисват с боя, каквато е била като цвят автентичната. В крайния си реновиран вид ще изглеждат като едно време. Има остатъци от старата боя. Дойдох с един каталог, сравнихме краските и направихме мострата, допълни собственикът. Той коментира още, че основен проблем през годините е била сливащата се вода при валеж от горната част на блоковете. Сега този недостатък е отстранен с полагането да допълнителна козирка.

Ремонтът тече вече 13-ти ден. Два от декоративните монументи са напълно готови, третият е грундиран, грунд се поставя и върху четвъртия. Фирмата ще работи и в събота. Оттам уверяват, че до вторник ще приключат с дейностите.

Релефните пластики Атанас Яранов (1940 – 1988) създава през 1973 г. Те са направени от бетон върху калкан на панелен блок. Авторът е роден в София в семейството на Димитър Яранов. Завършва Художествената академия в столицата през 1965 г. специалност Декоративно-монументална живопис при проф. Георги Богданов. Негови творби  притежават Националната художествена галерия и  много други музеи в страната. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук