36 ОТ ДИМИТРОВГРАД ПОТЪРСИЛИ ЗАЩИТА СРЕЩУ ПЕРДАХ ВКЪЩИ

36 човека от Димитровград, повечето от които жени, са се почувствали жертви на домашно насилие и са потърсили помощ, за периода от началото на годината. От Хасково за същия период до такава помощ са прибягнали 103, според информация на Алианс за защита срещу домашното насилие.

Данните сочат, че в национален мащаб се наблюдава тенденция към все по-тежки случаи на насилие, изискващи комплексна и продължителна работа. Увеличава се броя на пострадалите, които търсят помощ и подкрепа от малките населени места. Зачестяват случаите на домашно насилие над възрастни хора. Младежите на възраст от 18 до 25 години все по-често осъществяват домашно насилие, под въздействието на алкохол и наркотици. Все повече деца стават жертви на сексуално насилие и блудство.

В 16-дневна национална кампания против насилието срещу жени се включват фондации „Български център за джендър изследвания“ – клон Хасково, и „Х&Д Джендър перспективи“. Сред инициативите са конкурс за детска рисунка на тема „Детство без насилие“ в училища от Хасково и Димитровград, срещи с институции, беседи по населени места. Организират се също Дни на отворените врати. За приемната в Хасково датата е 27 ноември, а за Димитровград – ден по-късно. Повече информация за инициативите може да получите на телефоните на приемните – 038/ 62 46 85; 0391 /2 50 55.

Фондациите апелират към правителството да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция. Тя е конкретен механизъм и средство за премахване на всички форми на насилие над жени, в това число домашно и сексуално. 

[box_info]Спешни и изгодни имоти от СЛАВЯНА КОНСУЛТ: www.slavyana.com[/box_info] 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук