ДОБРОВОЛЦИ ДАРИХА 3,6 ЛИТРА КРЪВ

кръводаряване
контакти

3,6 литра кръв от димитровградчани събраха в акция по доброволно кръводаряване по проект. В акцията на Трифон Зарезан по стар стил животворна течност дариха общо 8 човека. От всеки от тях, основно млади хора, е източена по 0,450 литра. Това съобщи д-р Балина Бозова, началник на отделение по трансфузионна хематология в МБАЛ Хасково.

Тя каза още, че един от доброволците е дарил кръв от най-търсената група „0“ отрицателна /„О”, Rh (резус фактор) „–”/. Момчето за първи път през живота си решава да направи този благороден акт. Той и още един човек от Димитровград бяха дебютанти в подобни начинания. Допълни, че жена на 63 години е имала голямо желание да се включи. Не е успяла да го направи, поради здравословни проблеми.

Акцията се проведе в една от малките зали на „Гроссето“. Инициативата премина под надслов „Един миг…за цял живот“. Организира се по проект „Доброволно кръводаряване в Родопите /RHO DONATE”, финансиран по Програмата за европейско териториално сътрудничество „Гърция – България 2007-2013”.

Д-р Бозова проведе и лекция в голямата зала на „Гроссето“. В нея разгледа темата за доброволното и безвъзмездно кръводаряване по света. Сподели добри практики и засегна участието на институциите и неправителствените организации.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук