35 ГОДИНИ ОТ ПОЛЕТА НА ГЕОРГИ ИВАНОВ В КОСМОСА. ПРОДАЛИ КОСТЮМ ОТ „АПОЛО 11“

На 10 април 2014 г. се навършват 35 години от излитането в Космоса на първия български космонавт Георги Иванов. На тази дата през 1979 г., точно в 20:34 часа московско време е изстрелян в орбита около земята космическия кораб „Союз-33“. На борда тогава са командира на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследователя Георги Иванов.

Поради техническа неизправност, корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“. Сближаването на космическия апарат със станцията става с по-висока от разчетената скорост. Системата коригира проблема, но прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател, което прави скачването невъзможно. По време на драматичния полет пулсът на нашия космонавт остава нормален, което изиграва роля при вземането на решения в кризисните момени. Когато се приземяват, двамата се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Междувременно, по време на специален търг, посветен на предмети, свързани с Космоса, е бил продаден астронафтски костюм. Той е бил носен по време на експедиция с кораба „Аполо 11“, осъществил първото кацане на Луната през 1969 г., съобщава econ.bg. Първоначалната му цена е била 45 000 долара, а крайната е достигнала 68 000 долара.  

[box_info]Компютърен сервиз и наблюдение от ВЕДИА-Х ЕООД – Димитровград – www.vedia-x.eu[/box_info]   Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук