32 случая на морбили в страната, 1 в регион Хасково

контакти

Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от Регионална здравна испекция /РЗИ/ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ-София област и 1 от РЗИ-Хасково, по информация на Министерството на задравеопазването.

Разпределението по възрастови групи е както следва:

•        във възрастовата група под 1 г. – 7 случая;

•        във възрастовата група 1-4 г. – 16 случая;

•        във възрастовата група 5-9 г. – 4 случая;

•        във възрастовата група 10-14 г. – 1 случай;

•        във възрастовата група 15-19 г. – 1 случай;

•        във възрастовата група 25-29 г. – 2 случая;

•        във възрастовата група 35-39 г. – 1 случай

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Здравното министерство припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено, чрез общопрактикуващите лекари, да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомня още, че съгласно Имунизационния календар на Република България, на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук