32 години Натура 2000: 26 защитени зони в област Хасково

контакти

Тази година се навършват 32 години от създаването на мрежата от защитени зони Натура 2000 в Европейския съюз. По този повод Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Хасково дава информация за защитените зони на територията, която обслужва.

В област Хасково попадат 14 защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и 12 защитени зони за опазване на дивите птици.

В област Кърджали са обявени 2 защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и 5 защитени зони за опазване на дивите птици.

Защитени зони за опазване на птиците са: „Крумовица“, „Студен кладенец“, „Маджарово“, „Бяла река, „Радинчево“,„Сакар“, „Мост Арда“, „Добростан“, „Марица-Първомай“, „Харманлийска река“, „Злато поле“ и „Язовир Ивайловград“.

Защитени зони за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна: „Сакар“, „Ждрелото на река Тунджа“, „Меричлерска река“, „Река Съзлийка“, „Банска река“, „Река Каялийка“, „Река Мартинка“, „Река Марица“, „Родопи Средни“, „Родопи Източни“, „Остър камък“, „Река Тунджа 2“, „Дервентски възвишения 1“ и „Река Соколица“.

На 21 май 1992 г. е приета Директивата на ЕС за опазване на местообитанията и дивата флора и фауна. Тази директива, заедно с Директивата на ЕС за птиците, създават мрежата от защитени зони в ЕС, наречена Натура 2000. Днес тя обхваща над 27 000 защитени зони в сухоземната и морската част на съюза, които успешно допринасят за опазването на уникалното европейско природно наследство.

Отбелязването на Европейския ден на Натура 2000 – 21 май, показва желание за представяне на политики, свързани с опазване на биологичното разнообразие и подобряване на природозащитното състояние на естествени местообитания на национално и европейско равнище.

РИОСВ – Хасково стартира десетдневна информационна кампания на сайта и Фейсбук страницата си, посветена на екологичната мрежа. Основното внимание отново ще бъде насочено към подрастващите: с открит урок с ученици от СУ „Васил Левски“, посветен на защитени видове в „Натура 2000“, както и посещение на парк „Кенана“ – част от Защитена зона „Родопи Средни“, с единадесетокласници от ПМГ „А. Петканчин“.

Снимка: В. ТрифоновПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук