314 ЛЕВА Е ЛИНИЯТА НА БЕДНОСТ ПРЕЗ 2017 Г.

[quote]МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЧАСОВА СТАВКА – 2,78 ЛЕВА[/quote]

Със свое постановление правителството в оставка определи размера на бедност за страната през 2017 г. Тя ще бъде 314 лева. Това е с 14 лева повече в сравнение с миналата година. Линията на бедност се определя според методика, утвърдена от Министерския съвет, съобщават оттам. Показателят се изчислява в зависимост от данните в изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“, което се прави ежегодно от Националния статистически институт /НСИ/. Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище.

Същевременно, от 1 януари тази година размерът на минималната работна заплата е 460 лв. Размерът й е увеличен с 9,5% спрямо миналата година.

С повишаването ще се мотивират търсещите работа и ще се гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните семейства. С промяната се очаква да бъде намален и рискът от бедност сред работещите, смятат от Министерски съвет.

За повишаването на минималната работна заплата способства икономическият растеж, устойчивите темпове на Брутния вътрешен продукт /БВП/ през последните години, увеличението на броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната, коментират още от правителствената служба. От 1 януари минималната работна часова ставка е 2,78 лв., уточняват оттам.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук