30 % ОТ УЧЕНИЦИТЕ В ДИМИТРОВГРАД УПОТРЕБЯВАТ ДРОГА

Ново начало
контакти

[quote]ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В СПИРАНЕТО, ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ ХОРАТА ЗАПОЧВАТ ОТНОВО[/quote]

На прима виста мога да кажа, че около 30 % от учениците в Димитровград са имали пряк досег, употребяват или са употребявали наркотици. Бяхме в три от училищата в града, за да осъществим беседи с учениците. Голяма част от тях вдигат ръка и буквално ми признават. Бързата социология, която направих, показа тези проценти. От друга страна, ми направи добро впечатление информираността им по проблема. Това каза в зала „Гроссето” вчера Желяз Торлаков, ръководител на терапевтична общност „Нова начало” и консултант към Националния център по наркомания. С него беше бившият наркозависим Григор Михнев, преминал курс на лечение. Вчера двамата посетиха три училища. Днес им предстои да направят това в още толкова. Целта на беседите е да бъдат обхванати ученици от 9 до 12 клас чрез провеждане на дискусии по темата.

В залата, предимно пред педагози и родители, Желяз Торлаков каза, че според официалните статистики около 40 000 човека в България употребяват хероин редовно. Три пъти повече са тези, прибягващи до амфетамин и метамфетамин, 50 000 вземат кокаин, а една неопределена част – по-леки субстанции като марихуаната. В тази бройка не влизат зависимите от алкохола. В два поредни доклада на Държавния департамент на САЩ се сочи цифрата от 300 000 души, които употребяват ежедневно целия спектър от вещества в България. Ако към тази цифра добавим семейство и роднини, ще си представите колко са косвено засегнатите хора. В Европа зависимостта не се разглежда вече само като здравен, но и социален феномен. Проблемът не е в спирането, проблемът е в това, че хората започват отново. Затова всички добри терапевтични методики са насочени към това хората да изграждат техники и умения за справяне в реална среда, да удържат на импулсите, да търсят алтернативи в случай на нужда, каза още той.

Григор Михнев пък допълни, че е станал консултант към „Ново начало”, за да помага на младите хора да не започват с употребата на наркотици. Според него, една от причините в средата на 90-те да посегне към различни субстанции е липсата на информация за тяхната голяма вреда. Не се срамувам по никакъв начин, че съм бил зависим. Така са се стекли обстоятеслтвата, за съжаление. Това, което мога да направя, е да споделя опита си, обърна се към аудиторията в залата той.

Желяз Торлаков посочи трите основни фази при лечението на наркозависими. На първо място е подготвителната фаза, изразяваща се в търсенето на помощ от хората. Втората, свързана с т. нар. терапевтична помощ, а третата – ресоциализация и успешно завръщане на човека в обществото. Основният проблем обаче според него е, че има един огромен брой хора, които не искат да признаят, че имат проблем. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук