30 млн. лева за пет проекта на Община Димитровград

Бюджетната комисия в НС – „за“, чака се приемането на държавния бюджет

контакти

Пет приоритетни проекта, за общо 30 млн. лева, подаде Община Димитровград пред Министерството на финансите, които на второ четене са одобрени от парламентарната бюджетна комисия. Работата по тях ще може да започне, след като бъде приет държавният бюджет, което се очаква да стане до дни.

Информацията съобщи кметът на Димитровград Иво Димов, който обясни, че проектите ще бъдат изпълнявани в следващите три години, като крайният срок за отчитането им е декември 2026 г.

Градоначалникът припомни намерението на Министерството на финансите да задели средства за отделни обекти на общините. Последните бяха категоризирани по групи, на база население, бе поставен и лимит. Община Димитровград попадна във втора група, с ресурс от 30 млн.

Конкретики как се разпределят средствата даде кметът Иво Димов. Най-мащабният от петте проекта е за основен ремонт на 40 улици в димитровградския кв. „Черноконево“ –  за общо 13 млн. лева. Водопроводите и канализационните мрежи са сменени, но отсечките са в окаяно състояние. По тях се предвижда пълна рехабилитация, преасфалтиране, слагане на нови бордюри и оформяне на тротоари. Всяка година отделяме собствени средства, но с такъв един проект ще решим изцяло проблема на квартала, категоричен бе кметът Иво Димов.

Вторият проект – за 2.3 млн. лева, е за въвеждане на енергийна ефективност и преустройство на бившия Междуучилищен център в Къща на изкуствата. Амбицията е да се създаде допълнително хранилище за фонда на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“, да се осигурят достатъчни места за експозиции, разнообразни прояви и събития.

Третата разработка е облагородяване на парк „Вапцаров“, за 4.5 млн. лева, където освен всичко друго, на открито се предвиждат футболно и комплексно игрище за волейбол и баскетбол. Интервенцията ще е в регулацията на парка, като няма как да се оперира в най-горната му част, където са люлките-ракети, продадена на частна фирма преди доста години.

На следващо място са два общински пътя. Става дума за отсечките при селата Горски извор – Ябълково и Добрич – Крум – 1.4 млн. лева индикативна стойност, с които ще се направи основен ремонт.

Петата разработка – за 1.8 млн. лева, касае осигуряване на допълнително водоподаване на индустриалната зона, на пътя Димитровград  – Хасково. Към момента има един действащ кладенец, осигуряващ вода за село Крепост и индустриалните обекти. Дебитът му е 13 литра за секунда, което е недостатъчно за нуждите. Идеята е да се направи нов сондаж, за да се осигури нормално водоподаване и да има възможност за развитие на зоната, при проявен инвестиционен интерес.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук