3% от анкетирани с оптимизъм, че доходите им ще се повишат след кризата

Хората се готвят за промени, но засега гледат към тях с надежда за по-добър утрешен свят

Едва 3% от анкетирани са оптимисти, че доходите им ще се повишат след кризата, се казва във втората част на изследване на „Тренд“, проведено от 1 до 5 април, свързано с нагласите на българите покрай разпространението на Covid-19. В първата му част основният извод бе, че 73% одобряват въведеното извънредно положение.

Изследването отчита повишена тревожност за социално-икономическите последици. 33% споделят опасения, че може да изгубят работното си място. Една четвърт пък споделят, че не се опасяват. 4% са тези, които декларират, че вече са изгубили своята работа.

43% смятат, че вследствие на ситуацията около коронавируса, следващата една година доходите им ще намалеят чувствително. Малко над една пета смятат, че доходите им ще намалеят в известна степен. 16% са тези, които считат, че доходите им няма да претърпят промяна.

Също 43% споделят, че могат да издържат със спестяванията си един месец, ако се окажат без доходи. Малко над една пета (21%) са тези, които декларират, че нямат спестявания. 12% са тези, които посочват, че могат да издържат два месеца без доходи, а 8% са тези, които декларират, че биха издържали три месеца. 8% са пък тези, които посочват „повече от три месеца“.

Не се отчитат високи нива на притеснение за евентуален недостиг на различни продукти и консумативи. 80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият. 10% са на противоположното мнение и смятат, че няма да има промяна, се казва в изследването, повече за което може да видите тук.

Същевременно, преди ден „Галъп интернешънъл“ публикува данни от нов експресен сондаж за коронавируса. Основните изводи от него са, че действията на правителството срещу вируса продължават да получават висока оценка. Продължава обаче да расте тревогата за работните места. Българите възприемат заплахата от заразата все по-сериозно, но и продължават да не са склонни да преувеличават нейното значение. Като общество сме готови на самоограничения, без да губим демократичния си инстинкт. Хората се готвят за сериозни промени, но засега гледат към тях с надежда за по-добър утрешен свят.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук