2905 си подмениха старите печки в Димитровград. Предстои нова програма

контакти

„Общо 2905 домакинства са подменили своите стари отоплителни уреди с нови и се възползваха от възможностите на проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух и подмениха старите печки на твърдо гориво с екологични алтернативи – климатици, уреди на пелети и радиатори, уреди на газ и радиатори. Монтираните нови уреди са, както следва: 5236 климатика, монтирани в 2137 домакинства; 455 уреди на пелети и радиатори към тях – монтирани в 455 домакинства; 313 уреди на газ, монтирани с радиатори за тях, в 313 домакинства. Това е един от най-значимите за общината проекти, който има за цел да подобри качеството на атмосферния въздух, чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха. Благодарение добрата работа на екипа и фирмата по изпълнението той бе изключително успешен”, каза на пресконференция кметът на община Димитровград Иво Димов.

Заедно със ресорния заместник-кмет по европейските проекти Яшо Минков, двамата отчетоха резултатите от приключването на дейностите по проект  „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.” Стойността на проекта е 11 445 303,37 лева, осигурени, както следва: 9 728 507,87 лева от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 1 716 795,50 лева национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.

„В резултат на успеха на сегашния проект, интересът на гражданите е огромен към подмяната на старите печки. Община Димитровград подаде проектно предложение и за новият програмен период по програма „Въздух”, като през месец март следващата година се очакват резултатите от него. Предстои да бъде обявена информационна кампания, с която ще се обяви кандидатстването по новата програма. Ресурсът на програмата е голям и ще успеем да удовлетворим всички домакинства, които отговарят на критериите. Ще обявим навсякъде, за да знаят гражданите от кога ще могат да кандидатстват”, разясни зам.-кметът Яшо Минков.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук