29 308 ЗАДЪРЖАНИ НЕЗАКОННИ МИГРАНТИ НА ГРАНИЦАТА. КАМЕРЪН: ЗА ПРИМЕР СТЕ

контакти

beauty9През 2015 г., по данни на МВР, на границата са задържани 29 308 мигранти, 5150 бежанци са получили статут. Това стана ясно при посещение в регионална дирекция „Гранична полиция“ в Елхово на британския премиер Дейвид Камерън и колегата му Бойко Борисов. Пред госта бе представена организацията за контрол на българо-турската граница, системата за видеонаблюдение, както и мерките за възпиране на нелегалните мигранти.

Охраната на българо-турската граница е подсилена с допълнителен брой служители, включително на Фронтекс и специализирани патрули. Продължава изграждането на инженерното съоръжение по границата, съобщават от Министерски съвет.

Премиерът Камерън посочи, че е силно впечатлен от ефективността на охраната и коментира, че страната ни може да бъде давана за пример за спазване на шенгенските критерии. Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос. България има морска граница, има и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато. Трябва да продължим да ги подкрепяме в тези важни задачи, които изпълняват. Европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол, каза той.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че гледаме изключително отговорно на задълженията си като държава-член на ЕС. „С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани, подчерта той.

Двамата премиери пристигнаха днес с хеликоптер на граничен пропускателен пункт Лесово и обходиха изграденото на територията на област Ямбол на българо-турската бразда инженерно съоръжение. По-късно те посетиха дирекцията на „Гранична полиция“. Темата за ефективния контрол по външните граници в Европейския съюз беше водеща.

Снимка: Министерски съветПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук