25% живеят под линията на бедност, според КНСБ

32% са домакинствата, които имат на едно лице доход над издръжката на живот

контакти

25% от българите живеят под линията на бедност, която е 314 лева. Като цяло обаче доходите нарастват. Около 32% са домакинствата, които имат на едно лице доход над издръжката на живот, коментира пред Нова тв Виолета Иванова от КНСБ.

От Конфедерацията изчислиха, че 2517 лв. са необходимите средства на месец за издръжка на 4-членно домакинство, включващо двама родители и две деца. С тези средства е възможно да се осигури покриване на разходите за храна, поддържане на жилище, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти. Осреднените стойности на издръжката на живота за 1 лице от 4-и членно домакинство е в размер от 629,33 лв.

Ако на нас са ни необходими 2517 лв., то всеки един от двамата възрастни родители трябва да получава не по-ниска заплата от 1259 лв. Но към настоящият момент, при тази средна работна заплата, не достигат около 23%, за да могат родителите, които условно приемаме, че работят и двамата, да покриват тази издръжка на живот, посочи Иванова.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук